Buradasınız
Anasayfa > KÖŞE YAZARLARI > Düşünceler değişiyor! Yaşar EYİCE

Düşünceler değişiyor! Yaşar EYİCE

Sosyal Medyada Paylaş

Düşünceler değişiyor! Yaşar EYİCE

Benim Türkçe ‘Avro’  dediğim,  ama herkesin ağsında Almancası ‘Euro’  önceki gün tarihi bir rekor kırarak 04.19 TL oldu…

Yani yeni zamlar kapıda…

Artık ‘Fakir fukaraya Allah yardımcı olsun!’ değil, ‘Tüm insanımıza Allah yardımcı olsun!’ demeye başladım.

İşsizlik ise aldı başını gidiyor…

Bunun çeşitli nedenleri var!

Mesela genç işadamlarından Musa Turan, ‘Bana hiç kimse iş yok!’demesin diyor…

Aynı sözü, inşaat ustası Mehmet Efendi’den de duydum…

Sebebi basit;;

Artık özellikle bazı gençler iş beğenmiyor…

Daha doğrusu çok para karşılığı az çalışma istiyor…

Çalışmadan para kazanma, hem de çok para kazanma isteği ve hırsı artıyor.

Böylesi var mı?

Olur mu?

Olur tabii!

Örneği de var!

Mesela; Fatih Terim…

Hani şu futbolcu eskisi ve de antrenör…

Milli takımların başından alındı mı, atıldı mı tam belli değil…

Alacağı büyük tazminat olduğuna göre ‘atılma işlemi’ yapılmış…

İstifa etseydi alacağı olmaz, belki de devlete ödemesi gereken miktar olacaktı…

İşte Fatih Terim’e işsizlik maaşı ödenecek!

Sıkı durun, dudak uçuklatan rakamı söyleyeyim:

Her ay 1 milyon 193 bin TL…

*- Ortaya çıktı

Türkiye Futbol Federasyonu’nun görevine son verdiği Fatih Terim’in sözleşmesinde yer alan madde ortaya çıktı.

Terim eğer 15 ay boyunca başka takımda görev almazsa Türkiye Futbol Federasyonu kendisine 15 ay boyunca her ay 291 bin Euro (1 milyon 193 bin TL) tazminat ödeyecek.

Fatih Terim’e işsizlik maaşı ödenecek! Her ay 1 milyon 193 bin TL..

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ile Türkiye Futbol Federasyonu’nun yollarını ayırmasının ardından Terim’e ödeneceği iddia edilen 4.5 milyon euroluk tazminat Türkiye’nin gündemine oturdu. Terim’in sözleşme fesih maddesi TBMM’nin de gündemine gelirken; hem yazılı hem de görsel basında birbirinden farklı iddialar ve yorumlar da gelmeye devam etti.

*-  Her ay maaş alacak

15 Kasım 2018’e kadar Türkiye Futbol Federasyonu ile sözleşmesi bulunan Fatih Terim, bu tarihe kadar (15 ay) herhangi bir takımda teknik direktör ya da sportif direktör olarak görev almazsa TFF tarafından her ay 291 bin euro (1 milyon 193 bin lira) tazminat alacak ve Terim’in 15 ay sonunda alacağı para toplam 4 milyon 365 bin euro olacak.

Terim, bu ay 15 içerisinde herhangi bir takımda görev alırsa görev alacağı tarihe kadar TFF tarafından tazminatlar her ay eşit şekilde ödenecek ve Terim’in göreve başladığı tarihte bu tazminatlar tamamen ortadan kalkacak.

Örneğin; Terim, Ekim ayında Galatasaray’da göreve başlarsa; TFF, Terim’e Ağustos ve Eylül ayları için toplam 544 bin euro tazminat ödeyecek ve Terim’in sözleşme tazminat maddesi ortadan kalkacak.

Fatih Terim, herhangi bir takımda görev almazsa Türkiye Futbol Federasyonu’ndan 1 milyon 193 bin liralık maaşının ilkini Ağustos’un son gününde alacak.

Fenerbahçe ve CHP buna karşı…

Bakalım orta yol bulunacak mı?

Bu arada işsiz kalanlara bir hatırlatma yapayım:

Mutlak ve mutlaka ‘İşsizlik maaşı için’ zamanında başvurunuzu yapın, yoksa ‘Zamanını geçirdiniz!’ diye hakkınız olan Fatih Terim’in yanında çerez parası gibi kalan üç beş kuruşunuzu da alamazsınız…

Ya da boşta geçirdiğiniz ayların hakkınız olan parasını da alamazsınız…

*- Yeni teknik direktörü belli oldu

Bu arada, A Milli Takım’ın yeni teknik direktörü belli oldu; Mircea Lucescu…

Yine hatırlatayım; önce dört maç için Beşiktaş Çalıştırıcısı Şenol Güneş teklif yapıldı…

Beşiktaş Yönetimi gibi Galatasaray’lılar de ‘hayır´ kampanyası yaptılar.

Nedeni ise ‘istim üzerinde olan’ Beşiktaş’ın önünü kesmek olarak gördüler ve yıllar önce benzer oyunun Galatasaray için oynandığı belirtildi.

Aslında Türkiye’de çok başarılı teknik direktörler var, bunlardan biri de olabilirdi.

Özellikle İzmir’den en basitini söyleyeyim: Ahmet Çelenay…

Ne bileyim;

Ümit Kayıhan, Nihat Yayöz, hatta hatta Prof. Dr. Çetin İşleğen…

Antrenörler Derneği Başkanı Dr. Şaban Acarbay listeyi çıkarsın. Ne cevherler olduğu ortaya çıkar…

*- Kurban Bayramı tatili uzatılıyor mu?

Bu yaz tatil yapmak için kalan son günleri değerlendirmek isteyenler, Kurban Bayramı için rezervasyon yaptırmaya günler öncesinden başladı. Tatilcilerin tur tercihleri arasında yurt içinde Belek, Kemer, Alanya, Bodrum ve Marmaris; yurt dışında ise İtalya, İspanya ve Orta Avrupa ilk sıralarda geldi.

Turizmciler, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın ardından arife gününün tam gün ilan edilmesiyle tatilin biraz daha uzamasını istedi.

Bu yıl 31 Ağustos’ta arife günü ile başlayacak Kurban Bayramı, yaz aylarında tatile çıkamayanlar için neredeyse son bir fırsat olacak. Turizmciler, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın ardından arife gününün tam gün ilan edilmesiyle tatilin biraz daha uzamasını isterken, yazın son tatil şansını kaçırmak istemeyenler, yurt içi ve yurt dışı tur firmalarından rezervasyonlarını yaptırmaya başladı.

*- Carrefoursa’dan  dev atılım

Carrefoursa, Migros ve Kipa’nın 20 mağazasını devraldı.

Konu ile ilgili Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş’den KAP’a yapılan açıklamada, ‘Şirketimiz ile Migros Ticaret A.Ş. (“Migros”) ve Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret Lojistik ve Gıda Sanayi A.Ş. (“Kipa”) arasında, Rekabet Kurumu’nun 09.02.2017 tarih ve 17-06/56-22 sayılı kararı uyarınca elden çıkarılmasına karar verilen;

12’si Migros, 8’i Kipa olmak üzere toplam 20 mağazanın Şirketimiz’e devri amacıyla yürütülen görüşmeler neticesinde, bu mağazaların demirbaş ve kira sözleşmelerinin Şirketimiz’e devri konusunda Migros ve Kipa ile sözleşme imzalanmıştır.

Söz konusu devir bedeli 20 milyon TL+KDV’dir.’ denildi.

*- Endüstri 4.0’ın yolu ‘Bambu’dan geçer

DEÜ Rektörü Adnan Kasman, girişimcilik ön kuluçka merkezi Bambu’nun, Türkiye’nin küresel rekabette öne geçmesini sağlayacak Endüstri 4.0’ı yakalamasına katkı sağlayacağını söyledi.

Kurduğu önemli teknoloji merkezleriyle Türkiye’de girişimcilik ekosistemine katkıda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), girişimci fikirlerin ticarileştirmesi ve yeni teknolojilerin üretilmesi amacıyla geliştirilen ve ‘Bambu’ adı verilen Hızlandırıcı ve Ön Kuluçka Merkezini hizmete açtı.

Girişimci fikirlerini ticarileştirmeyi hedefleyen ve 12 hafta sürecek olan program, 50 farklı fikre ev sahipliği yapacak.

*- Hurda araç mutluluğu

Otomotivciler hurda araçlar için getirilen vergi indiriminin mutluluğunu yaşıyor. Ege Otomotiv Derneği (EGOO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, hurda araçların vergi ve cezalarının silinmesine dair düzenlemeyi olumlu bulduklarını ifade etti.

1997 model ve daha eski taşıtların hurdaya ayrılarak tescil kaydının silinmesi durumunda, ödenmemiş olan vergi cezaları ile tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmesinin herkese faydasının olacağını belirten EGOD Başkanı Mustafa Akkalay, ‘Hurda araç vasfına sahip araçların trafikten çekilmesi için vergi ve borçlarının siliniyor olması hem sektöre hem araç sahiplerine büyük katkı koyacak’ dedi.

*- KDV vergi değil, finansman kaynağı olarak görülüyor

1984 yılında Türk vergi sistemine giren Katma Değer Vergisi (KDV), gerçek amacından saparak işletmelerin finansman aracı haline dönüştü. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ‘KDV sisteminde reform yapacağız’ açıklamasını değerlendiren Alüminyum Koruma, Kapatma, Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği (AKGİAD) Başkanı Volkan Kebir, dolaylı vergi sisteminde acil ve köklü bir reforma gidilmesi gerektiğini söyledi.

KDV’nin, kapalı ekonomi sisteminin uygulandığı 1980’li yıllarda Türkiye için devrim niteliğinde bir uygulama olduğunu hatırlatan Kebir, ‘Ancak aradan geçen 32 yılda Türk ekonomisi bütünüyle dünyaya entegre oldu. KDV artık tüketimi vergilendiren değil,  üretimi ve yatırımı vergilendiren bir sisteme dönüştü. İşletmeler KDV’yi adeta kredi gibi bir finansman aracı olarak kullanıyorlar. Devlet de doğal olarak tahsilatını yapamadığı KDV kadar açık veriyor. Bu açığı da daha yüksek maliyetle borçlanarak kapatıyor.’  dedi.

*-

DİP notu:

*- 50 milyona Ulaşması Bekleniyor

Çin, son zamanlarda hızla yaygınlaşan bisiklet paylaşımına ilişkin yeni düzenlemeler getirdi.

Çin Ulaştırma Bakanlığı ve dokuz diğer birim tarafından yayınlanan yönergeye göre, bisiklet paylaşım şirketlerinin 12 yaş altı çocuklara hizmet vermesi yasaklandı.

Ek olarak, Çin’de bisiklet paylaşımı hizmetinden yararlananların, gerçek isimleriyle kayıt olmaları gerekecek.

2016’ya ait verilere göre Çin’de bisiklet paylaşımından yararlanan 18 milyon 900 bin kullanıcı bulunuyor. Bu sayının 2017’nin sonunda 50 milyona ulaşması bekleniyor.

*- Hayvan yeminde GDO’ya onay

Biyogüvenlik Kurulunca, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğinin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş 3 soya ve bir mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylandı.

Kurulun konuya ilişkin kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Kurul, BESD-BİR’in başvurusu üzerine, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyoekonomik Değerlendirme Komitesince hazırlanan raporları değerlendirerek, genetiği değiştirilmiş 3 soya ve bir mısır çeşidinin hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılmasına onay verdi.

*- Dış ticaret açığı yüzde 80 arttı

Gümrük Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, temmuz ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,69 oranında, ithalat ise yüzde 45,84 oranında arttı.

Buna göre, temmuzda ihracat 12 milyar 644 milyon dolar, ithalat 21 milyar 432 milyon dolar olarak kaydedildi. Aynı ay dış ticaret hacmi yüzde 38,97 artarak 34 milyar 76 milyon dolar, dış ticaret açığı da yüzde 80,41 artarak 8 milyar 788 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bakanlık verilerine göre, temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 59 oldu.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2016 yılı Temmuz ayında yüzde 66,9 olarak duyurulmuştu.

*- 25,4 milyar lira net kâr

Bankacılık sektörü bu yılın ilk yarısında 25,4 milyar lira ile tüm zamanların en yüksek ilk yarı net kar rakamına ulaştı.

Bu yılın ilk yarısında bankaların elde ettiği toplam faiz geliri, 2016’nın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,5 arttı.

Geçen yılın ocak-haziran döneminde 93 milyar 859 milyon lira olan bankaların faiz geliri, 2017’nin aynı döneminde 114 milyar 953 milyon liraya yükseldi.

Bankaların yılın ilk 6 ayında kredilerden aldığı faiz geliri ise 92 milyar 551 milyon lira oldu. Söz konusu gelirin 22,3 milyar lirası tüketici kredilerinden, 4,4 milyar lirası kredi kartlarından, 13,2 milyar lirası taksitli ticari kredilerden ve 52,6 milyar lirası diğer kredilerden alınan faizlerden oluştu.

*-



Yaşar EYİCE
0532 781 95 18
Twitter: @Yeyicee
Facebook:  yasar.eyice.311

Bir yanıt yazın

Top