Her şeyimiz para oldu… YAŞAR EYİCE
*- Çocuğunu satıyorsa, söyleyecek laf kalmıyor
Otogarda yangın…
Erkek öğrenci yurdunda korkutan yangın.
Muğla’da orman yangını!
Balıkesir- Akhisar yolunda otobüs yangını!
Ne oluyor?
Anlamak da zor, anlatmak da…
Her yerden ateş çıkıyor…
Eskiden ‘ateş olmayan yerden duman çıkmaz!’ derdik…
Şimdi bunun yanında pis kokular da geliyor burnumuza…
Umarım düşündüğümüz gibi değildir.
Ama bazen olaylar ve gelişmeler, yani gerçek düşündüğümüzdün çok değişik olabiliyor.
Biz buna kelime bulamıyoruz…
Rezillik de diyebiliriz.
Nazlı Açıkel Bayındır, aile dostu olduğunu belirttiği Milletvekili Atila Sertel’den duymuş…
*- Nedense ciddiye alınmıyor!
Ben de önceden yazmıştım…
14 yaşındaki kızın kaçırıldığını annesi tarafından aranıldığını…
Hatta bu arada küçük yaştaki gelinlerden, çoğunun ya intihar ettiğini, ya da doğum sırasında ya evlatlarını, ya da kendi canlarını kaybettiklerini belirtmiştim.
Bu korkunç olayı da, araştırma yapan birkaç idealist hekimden öğrenmiştim.
Hatta Türkiye’de ilk kez bu araştırmanın ve istatistiki sonuçlarının hazırlandığını da…
Ama ne oldu?
Şu anda bu çalışmanın akibetini bilmiyorum…
Ama bildiğim ve öğrendiğim şu;
*- Meğer para varmış bu işte de!
Hiç umulmayan ve beklenmeyen İzmir’de, Kiraz ilçesinde yaşları 10’a kadar düşen kız çocuklarının önce kaçırıldığı, sonra da para karşılığı evlendirildiği TBMM’de bile konuşuldu.
Hatta; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi bile verildi.
Biliyorsunuz referandumda yandaş basın ve tuzu kuru olanların günlerdir bekledikleri ‘evet’ çıktığında, bundan böyle ‘gensoru’ verilemeyecek….
Anayasa değişikliği bunu hükme bağlıyor…
Bazı kuralları da var…
Yalnız Kiraz ve Kemalpaşa’da mı, Türkiye’nin önemli bir yarası bu…
Bir de bunlara akıl verenler var…
Aslında asıl ağır ceza onlara verilmeli…
‘Bir bilen’ denilen üst akılda olanlara…
Ne bileyim; kaymakamlara, avukatlara, siyasilere…
Göz yuman herkese….
Partili partisiz, fakir zengin, okumuş- cahil ayırımı yapmadan…
*- Nasıl göz yumuluyor?
Duyunca, neredeyse küçük dilimi yutacaktım!
Kiraz’da 20’ye yakın ailenin çocuklarının kaçırıldığına dair Emniyet’e başvurdukları ancak daha sonra şikâyetlerini geri çektikleri ifade ediyor.
Hem de milletvekilleri tarafından…
Bu vahim iddiaların şüphesi bile son derece korkunç.
Bakanlığın bu iddiaları araştırması ve kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.
Ve yine belirttiğim gibi bu iddialar gerçekse tüm sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.
*- Para ile sorun sözde çözülüyor!
Kızların küçük yaşta evlendirilmesinin hem yasalara hem de toplum ahlakına aykırı olduğunu vurgulayan Sertel, şunları söyledi:
‘Basına da yansıyan iddialara göre; İzmir’in Kiraz ilçesinin özellikle bazı köylerinde 18 yaş altı kızların kaçırılarak para karşılığında evlendiriliyor.
İddialara göre 15-16-17 yaşlarındaki kızlara talip gençler için erkek tarafın köyündeki bazı kişiler, kızların ailelerine 8 bin TL’den başlayıp 18- 20 bin TL’ye kadar yükselen paralar teklif ediyor.
Kızın ailesi kabul ederse anlaşıyorlar ancak kabul edilmemesi halinde kızlar kaçırılıyor.
Kaçırılan kızlar, erkek tarafının evinde kalıyor. Yine iddialara göre bu süre zarfında da kızların aileleri ile uzlaşılması için çabalar sürüyor ve paralar bu görüşmelerde de teklif ediliyor.
Köylerde dolaşan iddialara göre, kızların ailelerine gidenler ‘olan oldu, evlendirin kızınızı, namusunuz da temizlensin’ diyerek aileleri ikna ediyor.
*- Bunlar bilinen!
Kiraz İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne 2016 yılı içerisinde, kızlarının kaçırıldığı iddiasıyla 20 ailenin başvuruda bulunduğu belirtiliyor.
Ancak bu ailelerden 19’u daha sonra şikayetlerini geri çekmiş. İddialara göre, kız çocuklarının aileleri erkek tarafı ile uzlaştıktan sonra şikayetlerinden vazgeçti.
Bu yıl ise iki ailenin kızlarının kaçırıldığı iddiasıyla Kiraz İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne başvuru yaptıkları yazılıyor.
Bu iddialar Kiraz’ın değil tüm Türkiye’nin sorunudur.
İddialar yerinde araştırılıp gerçekler ortaya çıkarılmalı ve bu işi yapanlardan, yaptıranlardan hesap sorulmalıdır.’
Bu arada bir anımsatma yapayım;
Biliyorsunuz; bir süre önce Meclis’e getirilen ve toplumun tepkisi karşısında geri çekilen ‘İstismar Yasası’nın bu tür olayları meşrulaştıracağını ve o yasa geçmiş olsaydı bu iddiaların asla cezalandırılamayacağını da hatırlarsınız herhalde.
Yine bir hatırlatma yapayım:
Çok yıllar önce, Aydın Germencik yakınındaki Acarlar köyünde de genç dedelerin olduğunu, ekonomik yokluk nedeniyle ve de büyüklerinin teşviki ile 14-15 yaşlarındaki kızların kaçırılıp sözde evlendirildiklerini belirleyip haberini yapmıştık.
Milas’ta de Söke’den çıkıştan sonra bir köy olduğun oradaki kızların da başka amaçlarla kaçırıldıklarını yine yıllar önce belirlemiştik.
Umarım bunlar geride kalmıştır.
Şimdi yine bam telimeze basan bir konudan söz etmek istiyorum…
Daha doğrusu Bornovalı Hülya Bilir Türksoy’un mektubundan…
Benim gibi sizlerin de etkileneceğinizi umuyorum.
*- Kıyamayınca!
Yaşlı, elleri çatlamış üşüyen bir teyze Bornova büyük camiinin yan tarafında ısırgan otu satıyor.
Yiyeceğimden değil, ‘kıyamadığımdan’ iki demet aldım.
Bozuk para ararken, ‘Kalsın verme teyzem!’ dedim.
Utandı…
Bir demet daha vermek istedi, almadım.
O anda çantamdaki bir çift yün eldiveni vermek için ararken bir erkek iki kadın geldi birinin ağzında sigara ile..
Anadolu şivesi ile konuşuyorlar, börek yapmaktan bahsediyorlardı. Teyzeye, ‘otu pahalı sattığını!’ söyledi, bu üç kişi.
Pazarlık yapmaya başladılar, utanmadan.
‘Beş demeti 5 liradan’ almak için, neler yaptılar teyzeye!
İnsanlık ölmüş be….
Yaşlı teyze 80 yaşlarında ihtiyacı olmasa şimdi evinde sıcacık oturması gerekirdi.
İhtiyacı olmasa buz gibi havada toplanması zor olan bu otu elleri parçalamış bir şekilde toplamazdı.
Elinde ki sigarayı alırken pazarlık yapıyorlar mı, acaba?
Lütfen etrafınızda yaşanan olayların farkına varın bazen…
Gözlemleyin…
İrdeleyin…
Boş vermeyin…
Kimin duasını alacağınızı bilemezsiniz…
Bu soğuk havalarda yaşlı bir satıcı görürsünüz bir şeyler alın.
Sonra birilerine verirsiniz olmazsa hem iki kez iyi bir şey yapmış olursunuz….’
İşte böyle…
Herkes bam telimizle oynuyor…
*- Hakkınızı arayın!
Ömer Haluk Narbay’ın önemli bir paylaşımı var.
Sanıyorum binlerce kişiyi ilgilendiriyor.
Bu nedenle okuyucularımı da bilgilendirmek için Haluk Narbay’ın yazısını paylaşıyorum;
‘Değerli Dostlar,
Kamuda 30 yıl üzeri hizmeti olan arkadaşlarımdan söz konusu yıllara ait haklarını alamamış olup, girişimde bulunmayanlar mutlaka fazla süreleri için ikramiye tahakkuku yapılabilmesi amacıyla bir yıl içinde dilekçe ile başvuru yapmak zorundalar.
Ben ( kamuemeklilik@sgk.gov.tr ) adresine internetten dilekçemi gönderdim.
Başvurumun da kabul edildiği mesajı geldi.
Dilekçenizi;
T.C.Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü
(Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü)
Ankara
Başlığı ile yazacaksınız
.sırayla alt alta :
Başvuran /Vatandaşlık no /Emekli Sicil No/Emekli Kart No/Emekli Statü/Derecesi/Ek Göstergesi/Makam Göstergesi/Kadrosu/Hizmet yılı/ İkametgah adresi/telefon no/ mail adresi /Emekli Maaşı aldığı Banka
bilgileri yazılacak
ben dilekçemi şöyle yazdım :
(bilgi için sunuyorum )
‘Meri mevzuat çerçevesinde 30 yılı aşkın hizmet süremin dikkate alınarak, hak etmiş olduğum ikramiyemin yeniden hesaplanmasını ve tarafıma ödenmemiş olan ikramiye farkımın emekli maaşımın yatırıldığı Bankaya yasal faizi ile birlikte yatırılmasını arz ederim saygılarımla
ad soyad…’
Yararlanacak olanlara hayırlı olsun
***-
GÜNCEL
AKP ‘seçim gözüyle’ bakıyor!
AKP ‘Evet-Hayır’ referandumunu ‘Seçim’ gözüyle gördüğü için, ‘Seçim Koordinasyon Merkezi’nin Başkanı Tosun oldu’ açıklamasını yaptı.
AKP, İzmir İl Başkanı Bülent Delican, önümüzdeki referandum ( halk oylaması) seçim sürecinde partisinin Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı olarak İl Teşkilat Başkanı Abdurrahman Tosun’da karar kıldı.
İzmir’de halk oylaması süreci boyunca seçimi koordine etmek üzere İl Teşkilat Başkanı Abdurrahman Tosun’un Genel Merkez’den alınan onay sonrasında görevlendirdiğini bildiren İzmir İl Başkanı Delican konuya ilişkin olarak, “Türkiye’nin yönetim şeklinin ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ ile buluşacağı halk oylaması çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için İl Başkanlığımızca Seçim Koordinasyon Merkezimizi yeni il başkanlığı hizmet binamızda faaliyete geçirdik. Genel Merkezimiz ile de yapmış olduğumuz istişareler neticesinde ilimizin SKM Başkanı olarak Abdurrahman Tosun’u görevlendirdik. 30 ilçemizde de Seçim Koordinasyon Merkezlerimizi de kurup SKM Başkanlarını atayarak teşkilatlarımızla seçim çalışmalarımızı başlattık. Yeni il binamızda eğitim seminerleri olmak üzere Anayasa değişikliğine ilişkin 18 maddenin bilgilendirme ve eğitim çalışmalarını da yine SKM bünyesinde 30 ilçemizi de son teknolojik donanıma sahip dersliklerimizde eğitime alarak hızlandıracağız.
Seçim çalışmalarımızı kurduğumuz bu koordinasyon merkezimizde yoğun bir şekilde takip edeceğiz. Abdurrahman Tosun Bey’e yeni görevinde başarılarının devamını diliyorum’ dedi.
*- Tiyatrohane cep tiyatrosunu açtı
2013 yılından bu yana Alsancak Kıbrıs Şehitleri’nde faaliyet gösteren Tiyatrohane Sanat Okulu, ‘Tiyatrohane Cep Tiyatrosu’nu açarak İzmir’e yeni bir sahne kazandırdı.
Yeni sezona, cep tiyatrosunda sergilediği tek perde polisiye oyunu ‘Yalanın Ardındaki’ ve doğaçlama ekibi ‘Doğaçhane’ tarafından oynanan doğaçlama oyunları ile başladı.
*- ‘Masal Dünyası’ Foça’da
Foça Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ‘Masal Dünyası’ isimli oyun, çocuklarla buluştu.
Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde sergilenen oyun, çocuklar tarafından çok beğenildi.
‘Masal Dünyası’ isimli oyunla, çocuklara masal kahramanları ve kitap okunmasının önemi de eğlenceli bir dille anlatıldı.
Kamer Yıldız Ok ve Okan Çabalar’ın yazdığı, Kamer Yıldız Ok’un yönettiği ‘Masal Dünyası’ isimli oyunda, masal kahramanları anlatıldı.
Kitap okuma alışkanlığı üzerine kurgulanan ‘Masal Dünyası’ isimli oyunda unutulmaya yüz tutmuş masal kahramanları da eğlenceli bir dille anlatıldı.
*- Tarifenin iptali için dava açtı
İzmir Barosu, 31 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren “Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2017 yılı Tarifesi”nin iptaline, bu işlem ile ilgili olarak dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemi ile Danıştay Başkanlığı’na dava açtı.
*- Sözünü tuttu
Son Bergama turunda ziyaret ettiği Zeytindağlılara ‘Eksiklerinizi tamamlayıp 2 ay sonra yine geleceğim’ diyen Başkan Kocaoğlu, yoğun programına rağmen verdiği sözü tuttu.
2 aylık süre dolmadan yeniden Zeytindağ’a giden Başkan Kocaoğlu, hem yapılan çalışmaları denetledi hem de mahalle halkına yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı.
*- Sosyal medya fenomenleri ANKAmall’da buluşuyor
ANKAmall sosyal medya fenomenlerini 4 Şubat’ta düzenleyeceği etkinlikte bir araya getiriyor.
Twitter fenomeni Semih Varol, Vine ve Youtube fenomeni Koray İzitaş ile Sosyal Medya Uzmanı ve Twitter Fenomeni Mehmet Burak Torun AVM’deki etkinlikte hayranlarıyla buluşacaklar.
***-
GICIK
*- Sadece çocukken güler insan; diğerleri palavra! Çünkü insan büyüdükçe komikliklere değil, acılara gülmeyi öğrenir aslında.
*- Allah seni özgür yaratmışken, başkasının kölesi olma!
*- Değer miydi? Değerdi ama değmedi! Olur muydu? Olurdu; ama olmadı!
*- Ünal Tümin hatırlatıyor: ‘Kimse elindekinin kıymetini bilmez, sahip olduğu sürece. Ama bir gün elinden uçup gittiğinde, tek bir söz kalır: ‘Keşke!’
*- Dünyada en çabuk unutulan iyiliktir.
*- Hayatta çok şeyi unutabilirsin ama; seni seveni, sana yardım edeni, zor gününde yanında olanı ve acını paylaşanı asla unutma!
*- Unutmayın; hiçbir zaman arkadaş kaybetmezsiniz. Sadece kimlerin gerçek arkadaş olduğunu keşfedersiniz.
*- Her şeyini kaybetsen de, merhametini kaybetme… Merhamet; insanı insan yapan en önemli duygudur.
*- Herkesin bendeki değeri kendi verdiği kadardır. Kimi aklıma gelir, tebessüm ederim, Kimi aklıma gelir boş veririm.
*- ‘Dostum yok!’ diye üzülmeyin, ileride piyangodan zengin olursanız o da olur!
*- Her insanın ‘Artık yeter!’ dediği bir nokta vardır. O noktadan sonra ne hatır kalır, ne de sabır.
*- ‘Beyin!’ diyorum, güzel bir şey. Allah olmayanlara da nasip etsin.
—
Yaşar EYİCE
0532 781 95 18
E-Posta: yasar.eyice@gmail.com
Twitter: @Yeyicee
Facebook: yasar.eyice.311
