Buradasınız
Anasayfa > KÖŞE YAZARLARI > Bilen de ilgilenen de olmuyor YAŞAR EYİCE

Bilen de ilgilenen de olmuyor YAŞAR EYİCE

Sosyal Medyada Paylaş

*- Kaç gündür ‘Urla – Çeşme’ deki arsa ve arazilerin ‘acele kamulaştırılmasını’ konuşuyor. Uzmanlar da konuşuyor, anlatıyor. Ama hiç kimse ilk kez Bornova’da iki dönümden az bir yerin, Cumhurbaşkanlık tarafından imar değişikliği için yasa çıkardığın ya bilmiyor ya da önemsemiyor.

*- TSYD yurdun hemen her köşesinde yardım ve desteklerini sürdürüyor. Son olarak Sıvas’da ‘Çocuklar üşümesin’ kampanyası başarı ile sesiz sedasız sonuçlandı.

*-YAŞAR EYİCE

*- Hikâye Bornova ile başladı!

Biliyoruz, siz de biliyorsunuz;

Dürüst insanlar, manzarayı kapatan ağaçlardır.

Onları hiç kimse istemez!

‘Ben’ cileyim, bu demek Lebip Timor’a göre…

Şimdi konuya gireyim:

‘Yolsuzlukla Mücadelede Yargı’ paneline katıldım.

Aklımda çok soru vardı, ama katılımcılardan sıra gelmedi.

Aslında çok da iyi oldu.

Öncelikle Avukat Turgut Kazan’dan söz etmek istiyorum…

Çok ama çok yıllar önce bir duruşmasını izlemiştim…

‘Çata çat, pata pat!’ derler ya, yargıç ile öyle mücadele ediyordu.

Belki de çok az hukukçu vardır, çekinmeden mahkemede böyle savunma yapan…

Bunu da şuna bağlıyorum:

Birincisi yasaları çok iyi biliyor ve takip etmesi, ikincisi ise ‘Beni kara listeye alırlar!’ gibi bir tuhaf fikir sahibi olmaması…

Ama şimdi o da iyice yaşlanmış.,,

Buna rağmen, ’54 yıldır hakim karşısında hep ayakta konuşmaya alıştım’ diyerek, görüşlerini de ayakta anlattı, soruları da öyle yanıtladı.

*- İlk kez Bornova’da…

Siz biliyor muydunuz?

İlk kez Bornova Ergene mahallesinde 1957 metrekare, yani iki dönümden az bir arsa ya da tarla, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile imar değişikliğine uğradı…

Olur mu böyle şey?

Oluyor işte…

Çünkü, dört dönem İstanbul Barosu Başkanlığı da yapan Av. Turgut Kazan, yılından tutun da ada, pafta ve parselleri bile açıkladı.

Terzi söküğünü dikemezmiş, ben de Bornovalı olmama rağmen, ‘Yer kimindi, karardan sonra ne oldu? Kimler kazançlı çıktı, o zamanki yöneticiler buna nasıl bir tepki gösterdi?’ gibi soruları deşmek istemedim.

Ama Bornovalı olduklarını söyleyen milletvekilleri var…

Ya da Bornovalı sayesinde bir yerlere gelenler, bunu araştırmalı ve tarihi bir gerçeği ortaya çıkarmalıdır…

Nasıl DİSK’in Ceşme – Urla ‘acele kamulaştırması’ ile Sit alanı ilan edilidiği için işçilere tatil sitesi kuramadığı alana şimdi lüks oteller yapılacaksa, bu Bornova konusu da gündeme getirilmelidir.

Bu devede kulak belki..

Ama sinek küçük bile olsa mide bulandırıyor.

Üstelik imar değişikliği ve de belki kamulaştırma nasıl yapılıyor?

Av. Turgut Kazan’la tecrübe de konuşuyor…

Nasıl mı?

Önünü ilikleyerek önümüzde dikildiğinde, ‘Yolsuzlukla Mücadelede Yargı’ isimle panelin adını da değiştirdi.

‘Bu yaştan sonra bu yüzden mahkemeye gitmeyeyim’ diyerek, panelin adını, ‘Yolsuzluk algısına karşı yargı’ dedi.

Daha önce de söylemiştim:

Bu panelde ‘aykırı’ olarak adlandırdığım İzmirli Avukat Senih Özay da katılmalıydı ki, mücadele nasıl olur, her yaştan dinleyici de öğrensin…

Eğer Yargı günün birinde talimata bağlı memuriyete indirgenirse her şey bitmiştir, gibi düşünenler olursa onlara da yanıt veriliyor;

‘Olmaz böyle şey!’

*- Neredeyse her gün…

Hukukçu Turgut Kazan’dan öğrendim;

Bir kentimizde değil, bir yasa maddesi 187 ayda 186 kez değiştirilmiş…

Şaka değil gerçek…

Tarihlerini de verdi, maddeleri de açıkladı…

Bu da benim aklıma Bodrum’u getirdi…

Evin Bodrum’unu değil, Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum’u…

Sanıyorum 20 yıl kadar önce belki de daha evvel, iki gün önce kaybettiğimiz Radyocu- Gazeteci arkadaşımız Ender Uslu bir haber yapmıştı.

Bodrum’da bir yılda neredeyse her hafta İmar Değişiklikleri yapılmış ve bazıları bundan yararlanmıştı…

Kayıtlara bakanlar bunları bulur…

Bir zamanlar tüm belediye meclisi üyeleri ‘imar komisyonlarına’ girebilmek için büyük mücadele verirler, neredeyse birbirleriyle bu yüzden kanlı bıçaklı olacak duruma düşerlerdi.

Tabii ki bu gündüzleri için geçerli…

Akşamları ise kol kola ya Şehir Kulüplerinde, ya de kentin en lüks lokantalarında bir araya gelirlerdi.

Aslında üç saate aşkın aralıksız konuşuldu..

Notlarım içinde çok ama çok önemli bilgiler var…

Bunları da arada paylaşacağım…

Bilmeyen kalmasın…

*- Ocak ayında yükseldi

Küresel gıda fiyatları Ocak ayında birbirini izleyen dört ay boyunca artış gösterdi.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Aralık ayına göre yüzde 0.7 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.3’lük artışla ay boyunca ortalama 182.5 puanda seyir etti.

Yaygın olarak işlem gören gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen endeksin itici güçlerinin başında bitkisel yağlar, şeker ve buğday geldi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palmiye, soya, ayçiçeği ve kolza tohumu yağlarının fiyatlarının artmasıyla üç yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 7.0’ye ulaştı. Ancak fiyatlar Ocak ayının ikinci yarısında gerçekleşen ticari belirsizlikler, coronavirus salgını etkisi ve Hindistan ile Malezya arasındaki ticari gerginlikler sebebiyle düşüş gösterdi.

***-

GÜNCEL

*- Bergama devlet hastanesi büyüyor

Bergamalı iş adamı rahmetli Mithat Öztüre’nin katkılarıyla inşaatı devam eden Bergama Necla-Mithat Öztüre Devlet Hastanesi ek hizmet binasında Belediye Başkanı Hakan Koştu, Hastane Başhekimi Uzm.Dr. Osman Himmetoğlu ile birlikte incelemelerde bulundu.

Geçtiğimiz yıl vefat eden hayırsever Bergamalı iş adamı Mithat Öztüre’nin büyük katkılarıyla yapılan hastane ek hizmet binası, Bergama’da önemli bir eksikliği giderecek. Bina inşaatı tamamlanınca Poliklinikler, yataklı servisler önemli ölçüde rahatlayacak. Hastanenin yatak sayısı 200’den 250’ye çıkacak.

Bu arada ben de İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile kendisini her konuşmalarında taçlandıran diğer AKP’li milletvekillerine de anımsatayım;

Son seçimlerden de öncekinden de başta Urlalı AKP’liler olmak üzere vatandaşa verilen bir söz vardı:

Özbek yolu üzerinde yapılan Urla Devlet Hastanesi’ne yeni ek binalar yapılacak ve yatak sayısı yüzde 50 arttırılacak, diye…

Hatta bu nedenle ve oy getireceği düşüncesi ile karı- koca devlet memuru, yani önemli yerlerde olan bir kişiyi Başhekimi AKP’den Belediye Başkan adayı gösterdiler.

Tabii ki aynen Binali Yıldırım ve sonrasında olduğu gibi başarılı bir sonuç elde edilemedi.

Belki verilen sözler yerine gelirse yani Hastanenin kapasitesi arttırılırsa, başhekimin de bu konuda etkisi düşünülerek önümüzdeki seçimlerde oy sayısında artış olabilir.

Bir hatırlatma yapmak istedim.

*- Menderesliler Ankara’da katı atık tesisi gezdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Menderes ilçesinde kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisiyle ilgili bilgilendirme gezisi düzenledi.

Menderes’ten Ankara’ya giden kalabalık heyet, ilçelerinde kurulması planlanan tesisin bir benzerini inceleme fırsatı buldu.

Heyette Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Menderes Belediye Meclis Üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yıldız Devran, her iki belediyeden bürokratlar ve Menderesli muhtarlar yer aldı.

Ziyaretçiler, günde yaklaşık bin 500 ton kentsel atığın işlendiği ve 14 yıldır faaliyette olan Ankara Mamak’taki Katı Atık Yönetimi Tesisi hakkında bilgi alıp, akıllarındaki soruları doğrudan tesisin yöneticilerine sorma fırsatı buldu.

*- Gevrek&Boyoz Günü

Bornova Doğa Koleji Velileri şu açıklamayı yaptılar:

‘Son dönem yaşana zorlu süreçte öğretmen, personel, öğrenci ve velilerin ortaya koyduğu dayanışma kültürünü kalıcı hale getirmek amacıyla Bornova Doğa Koleji Velileri olarak ‘Gevrek&Boyoz Günü’ düzenliyoruz.

‘Gevrek&Boyoz Günü’nde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Yer: İzmir Bornova Bilim Kampüsü (129/19 Sokak NO: 26 Evka-3)

Tarih: 8 Şubat Cumartesi Saat 11.00-13.00’

*- Kuşçular’da ‘Okula Destek’ Panayırı

15 Aralık Pazar günü Kuşçular Köyü’nde “Kış Panayırı” düzenlenmişti. Düzenlenen panayırın geliri Kuşçular Ova İlkokulu’nun ihtiyaçları için harcandı.

Kuşçular Köyü Ova mevkiinde düzenlenen panayır Kuşçular esnafının özverili çalışmaları ile akşam geç saatlere kadar sürdü.

Panayırdan elde edilen gelir ile yarı yıl tatilinde Ova İlkokulunun bakım, onarım ve diğer eksiklikleri tamamlandı.

*- ‘Çocuklar üşümesin’

Türkiye Spor Yazarları Derneği Sivas Şubesi “Biz büyük bir aileyiz – Çocuklar üşümesin ” adlı anlamlı bir kampanya düzenledi..

Sivas İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı’nın katıldığı kampanyada merkezde bulunan Halil Rıfat Paşa Anadolu Lisesinde okuyan ve hiç bir sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi öğrencilere kışlık giyecekler(mont, kaban, ayakkabı, kazak, gömlek, pantolon) dağıtıldı.

Sivas İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı “Türkiye Spor Yazarları Derneği Sivas Şubesi gerçekten olumlu ve örnek bir davranışla bir kampanya düzenledi. Bu kampanyada en önemli olay, sağ elin verdiğini sol elin görmemesi mantığı ile hareket edilmesi. TSYD’nin sloganında yer aldığı gibi cidden büyük bir aileyiz. Bizlere bu konuda destek sağlayan olumlu ve örnek davranışlar sergileyen TSYD Sivas Şubesini kutluyorum. Eğitim camiası adına kendilerine teşekkür ediyorum “dedi.

TSYD Sivas Şube Başkanı Kemal Çağlayan ise, düzenlenen kampanyada destek verenlere teşekkür etti.

Çağlayan, “TSYD Sivas Şubesi olarak yönetim kurulumuzla birlikte “Biz Büyük Bir Aileyiz – Çocuklar Üşümesin” adı altında bir kampanya düzenlemek ve bu kampanya ile hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve geleceğimizi temsil edecek olan öğrencilerimize katkı sağlamak istedik. Kampanyamıza destek veren herkese teşekkür ediyorum. TSYD Sivas Şubesi adına bu gün olduğu gibi bundan sonra da sosyal sorumluluk projelerimiz devam edecektir.

Biz Büyük Bir Aileyiz “dedi.

*-


Yaşar EYİCE
0532 781 95 18

E-Posta: yasar.eyice@gmail.com
ve yeyice@mynet.com
Twitter: @Yeyicee
Facebook: yasar.eyice.311

Bir yanıt yazın

Top