Buradasınız
Anasayfa > KÖŞE YAZARLARI > Türkiye bizimle duyuyor YAŞAR EYİCE

Türkiye bizimle duyuyor YAŞAR EYİCE

Sosyal Medyada Paylaş

Türkiye bizimle duyuyor    YAŞAR EYİCE

 

Meral Gemici mektubuna ‘Merhaba!’ diyerek başladıktan sonra, sonra şöyle devam ediyor:

Umarım iyisinizdir ve beni anımsamışsınızdır. Size bu kez İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin santralistanbul Kampüsü’nde açılan ‘CERN Bilimi Hızlandırıyoruz’ sergisi ile ilgili yazıyorum.

Uluslararası çaptaki bu sergiden tüm Türkiye’nin haberdar olması bizim için çok önemli.

Sayfalarınızda yer verebilir, bu konuda bizlere destek olabilirseniz çok seviniriz.’

Artı İletişim Yönetiminin genç ve atak çalışanı Meral Gemici’nin, önceki zamanlarda da dileği olmuştu.

Ama elektronik posta elime geç ulaştığından ve onlarca mektubun arasında adeta kaybolduğundan dileğini yerine getirememiştim.

Sürekli okuyucularım biliyor; özellikle okuyucu mektupları ile ricası olanları kesinlikle kırmamaya çalışıyorum.

Artı İletişim Yönetim’den Meral Gemici ile İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden

Meslektaşı saydığım Gökçe Kopuk, bilerek ya da bilmeyerek, belki de laf gelişi, beni ve müessesemi onurlandıran bir cümle kullanmış…

Dikkatli gözlerden ve okuyuculardan da kesinlikle kaçmaz…

Cümle şu:

Uluslararası çaptaki bu sergiden tüm Türkiye’nin haberdar olması bizim için çok önemli!’

Bu istek bizim için de çok önemli!

Düşünebiliyor musunuz?

İstanbul medyasında yer almasına rağmen, İzmirli arkadaşlarımız tarafından yıllar önce kurulan Bilgi Üniversitesi yönetimi İzmir’de bizler konuyu ele almadıktan sonra, bu çok önemli etkinliğin ancak bizim ele almamızla ‘Türkiye’ tarafından duyulabileceğine işaret ediyor.

Anadolu ve Türkiye’nin sesi olduğumuzu tescil ediyor.

Yalnız İzmir ve Ege’de değil, dünyanın her tarafında etkinliğimiz olduğunu vurguluyor.

Lafı ve bizi onurlandıran, taçlandıran sözcükleri bir yana bırakarak Bilgi Üniversitesi tarafından çok önem verilen haberi paylaşayım:

*- Evrenin 13,7 milyar yıllık sırlarını keşif heyecanı başlıyor!

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ortaklığı ile dünyanın en önemli bilimsel etkinliklerinden ‘CERN Bilimi Hızlandırıyoruz’ sergisini ilk kez İstanbul’a getirdi.

23 Mart’ta santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törenle açılan sergi, başlangıcından bugüne evrenin 13,7 milyar yıllık öyküsünü etkileyici bir sunumla bilim severlerle buluşturuyor.

İşin özeti bu!

Ancak önemini düşünerek devam edelim:

*- Bilimi hızlandırma

ATLAS Deneyi’nin ulusal proje yürütücüsü olan İstanbul Bilgi Üniversitesi, 23 Mart Perşembe günü santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törenle; ‘CERN Bilimi Hızlandırıyoruz’ sergisini ziyarete açtı. Törene, BİLGİ Mütevelli Heyet Başkanı Çağrı Bağcıoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Benan Orbay, CERN Küresel Anlaşmalar ve Sergi Başkanı Dr. Rolf Landua, BİLGİ Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve CERN – ATLAS Deneyi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin’in yanı sıra akademisyenler, öğrenciler ve bilim dünyasından değerli isimler katıldı.

CERN’ün Asosiye Ülkelerle İlişkiler Direktörü Prof. Dr. Emmanuel Tsesmelis ise törene Atlas Deneyi Laboratuvarı’ndan canlı video bağlantısıyla katıldı.

*- ‘Evrenin kendisi kadar büyüleyici bir deneyim’

Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, törenin açılış konuşmasında parçacık fiziği çalışmalarının hangi sorulara cevap aradığına, CERN’de bu soruların cevaplarının ne tür deneylerle araştırıldığına ve bunların sonuçlarının bilim, teknoloji ve endüstriye nasıl yansıdığına ilişkin bilgiler verdi. Çetin, sergi ile ilgili ‘Son derece yalın bir dille CERN’de yapılan araştırmaların ziyaretçilere aktarıldığı bu sergiyle, herkesin merkez ve parçacık fiziğiyle ilgili sorularına cevap bulacağına inanıyorum. Özellikle gençlerin zihinlerinde yeni soruların ve merak konularının oluşmasına da vesile olmasını umut ediyorum. Sorgulayan ve merak eden bir nesil en büyük güvencemiz’ dedi.

*- Toplumda her kesime

CERN’ün Küresel Anlaşmalar ve Sergi Başkanı Dr. Rolf Landua,CERN’deki topluma yönelik eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Landua ‘Bizler CERN’de çok temel bilimsel soruların cevaplarını araştırıyoruz ve bunu yaparken toplumdaki her kesime yaptığımız çalışmaları aktarıyoruz. CERN’ün katkısıyla günümüz teknolojilerinin nasıl geliştiğini ve neleri mümkün kıldığını toplumla paylaşmak, en çok önemsediğimiz görevlerimizden biri’ şeklinde konuştu.

*- Bilgi üniversitesi bilim üssü

BİLGİ Mütevelli Heyet Başkanı Çağrı Bağcıoğlu,santralistanbul’u dört ay boyunca İstanbul’un bilim üssü haline getirecek küresel bir projeye ev sahipliği yapmaktan onur ve mutluluk duyduklarını ifade ettiği konuşmasında, ‘Bir üniversite, akademik ve bilimsel çalışmalardaki yetkinliği kadar, topluma hizmet alanındaki başarılarıyla iyi bir eğitim kurumu haline gelebilir. Bu unsurların hepsini barındırmak ve bunu sürekli kılmak BİLGİ’nin öncelikli vizyon ve misyonları arasındadır’ dedi.

CERN’le verimli bir işbirliğine girildiğini belirten Bağcıoğlu ‘Yeni çalışmalarla işbirliğini sürekli hale getirmeyi hedeflemekteyiz’ şeklinde konuştu.

*- ilk kez Türkiye’de

BİLGİ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Benan Orbay ise İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin, dünyanın en saygın bilimsel kuruluşlarından biri olan CERN ortaklığı ile ilk kez İstanbul’a taşıdığı sergiye ilişkin şunları söyledi: ‘Bu etkinlik, sosyal bilimlerde bir marka olan üniversitemizin, fen ve mühendislik alanlarında da liderliğe aday olduğunu gösteriyor.

Bugüne kadar verdiği nitelikli eğitim ve gerçekleştirdiği önemli araştırmaların yanı sıra, çok sayıda toplumsal projeye de imza atan BİLGİ, CERN Bilimi Hızlandırıyoruz sergisi ile bu vizyonunu bir kez daha ortaya koyuyor.’

*- Türklerin katkısı

Açılış törenine Atlas Deneyi Laboratuvarı’ndan canlı video bağlantısıyla katılan CERN’ün Asosiye Ülkelerle İlişkiler Direktörü Prof. Dr. Emmanuel Tsesmelis, ‘1961 yılında resmen başlayan CERN-Türkiye ilişkileri önemli bir ivmeyle ilerledi ve bugüne kadar birçok Türk araştırmacı CERN’de yürütülen çalışmalara önemli katkılar sağladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi ile CERN işbirliğinin, hem bilimsel hem de topluma hizmet alanında sağladığı faydalardan büyük mutluluk duymaktayız’ dedi.

*- Büyük patlama’dan günümüze etkileyici bir keşif

Sergi Büyük Patlama Sahnesi adlı ilk bölümünde ziyaretçilerini, evrenin tarihini anlatan Büyük Patlama anına geri götürecek.

Evrenin maddenin temel yapısını anlatan Parçacık Kuşağı bölümünde, ziyaretçiler farkına bile varmadan insan ölçeğinden atom, çekirdek ve parçacıkların mikroskobik dünyasına bir animasyon yardımıyla taşınacaklar.

*- Araştırmalar ve Gelişen Teknoloji ile İlişkisi

Keşif, evrenin sadece yüzde 4’ünün anlaşılabildiği gerçeğini anlatan ve maddenin en ilgi uyandıran sırlarına ilişkin bilgiler sunan Gizem Alanı bölümünde sürecek.

Gözlenebilir maddenin tümü evrenin sadece yüzde 4’ünü oluşturmaktadır.

Peki geri kalanı nerede” sorusundan yola çıkılarak hazırlanan bu bölümde, evrenin en ilgi uyandıran gizemleri ilgi çekici sunumlarla merak uyandıracak.

Serginin CERN Araştırmaları bölümünde ise ziyaretçiler, Büyük Hadron Çarpıştırıcısında araştırmaların nasıl yapıldığına tanıklık edecek.

Serginin Teknoloji Tohumları adlı son bölümü ise CERN’de yapılan temel araştırmaların gündelik yaşamımızdaki teknolojilerle ne şekilde ilişkili olduğunu gösterecek.

Bu alanda yer alacak iki dokunmatik etkileşimli sistemde bugünlerde herkesin sıradan olarak kanıksadığı geniş teknoloji yelpazesi ziyaretçilerin deneyimine sunulacak.

2009 yılından beri dünyanın 12 farklı ülkesinde, 14 farklı şehrinde 500 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan ‘CERN Bilimi Hızlandırıyoruz’ sergisi, ziyaretçilerine evrenin sırlarına ilişkin heyecan verici bir deneyim yaşatıyor.

12 yaş ve üzeri her yaştan ziyaretçinin ücretsiz olarak gezebileceği sergi, 23 Temmuz’a kadar santralistanbul Kampüsü Çağdaş Sanatlar Müzesi Binası’nda 09.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Sergi ile ilgili ayrıntılı bilgiye (https://cernexhibition2017.bilgi.edu.tr/web) sitesi üzerinden ulaşılabilirsiniz.

Şimdi hepimiz ‘Evet’ ile ‘hayır’ sözcüklerine, yani referanduma kilitlendik.

Tabi ki bu çok önemli, çünkü geleceğimizi, çocuklarımızı, torunlarımızı ilgilendiriyor.

Ama bu önemli sergi de, uzmanların ve ilgileler ile alakalıların bildiği gibi dünyamızı, yani insanlığı da ilgilendiriyor.

O kadar önemli…

Yoksa yazıldığı ve anlatıldığı kadarla kalmıyor.

Açılışını kaçırdık ama 23 Temmuz’a kadar süreceği için önümüzde ziyaret için zaman var.

Sadece bir konser için yurtiçi ve yurtdışı seyahat yapanları, bir tabak köfta yemek için İspanya’ya gidenleri bildiğim için, bu önemli serginin gezilmesi için de fırsat yaratılabileceğini düşünüyorum.

***-

KURDELA

*- Kararlı tutum gösterillmeli

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, Irak’ın Kerkük kentinde yaşanan bayrak krizine tepki gösterdi. Bölgesel Kürt Yönetimi’nin hem merkezi Irak yönetimine hem de bölgede yaşayan Türkmenlerin haklarına karşı ciddi bir saldırıda bulunduğunu belirten Yücelen, bu konuda net ve kararlı bir tutum izlenmesini istedi.

*- Hayata yeni bir kapı açtılar

Artella Ahşap Kapı Sistemleri, Türkiye’de bir ilke imza attı ve üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarım bölümlerinde okuyan öğrenciler için ‘Kapı Tasarlıyorum’ yarışmasını düzenledi.

Yarışmanın kazananları ise görkemli bir ödül töreni ile 30 Mart Perşembe günü İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Kampüsünde yapıldı.

 

*- Sanayicilere Karekodlu Çek semineri

Ege Bölgesi Sanayi Odası, piyasada çeke duyulan güvenin artırılması, karşılıksız çekin engellenmesi, çek sahtekarlıklarının önüne geçilmesi ve iç piyasada şeffaflığın artırılması amacıyla uygulamaya konulan ‘Karekodlu Çek’ konusunda bilgilendirme toplantısı düzenliyor.

EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Eyüp Sevimli’nin yöneteceği ve Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz’in konuşmacı olduğu toplantıda, Karekodlu Çek Uygulaması ve Çek Kanunu’ndaki Son Değişiklikler ile ilgili detaylar katılımcılara aktarılacak.

***-

ANLAYANA

*-

Ünal Tümin, ‘Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun’ diyor.

Mehmet Özdoğru, ‘Haksızlık yapıp tüm insanlarla birlikte olmaktansa, adaletli davranıp tek başına kalmak daha iyidir’ diye konuşuyor.

Turgut Uluhan, ‘Adalet yorumlarımız saatlerimiz benzer: Çoğu başka başka yerler gösterir ve herkes kendininkine itimat eder’ diyor.

Işık Ersan, ‘Hukuk birgün herkese lazım olur’ diye konuşuyor.

Tülin Özgen, ‘Toplumda en büyük güveni her şeyin sonunda adil bir mahkemenin bulunabileceği inancı sağlar.’ sözünü paylaşıyor.

Muzaffer tezel, ‘En yıkıcı, en öldürücü yara haksızlık yarasıdır’ diyor, sevdiklerine…

Burhan Çınar, ‘Ne zulüm, ne merhamet yalnızca adalet’ istediğini belirtiyor.

TRT’den Vural Bozan, ‘İnsanlar ancak adaletle doyurulur’ tezini savunuyor.

*- GÜNÜN SÖZÜ: Aç ayı oynamaz!

*- PÜF NOKTASI: Evlerinizde özenle sakladığınız kitapları yılda bir kez elden geçirerek havalandırın. Birbirine çarparak tozunu çıkaracağınız kitapları yumuşak bir bezle silebilirsiniz.Ayrıca ciltli kitapları renksiz deri cilasıyla cilalayın, bir gün kuruduktan sonra rafa koyabilirsiniz.

GÜNLÜK BORCUNUZ

*- BALIK:İletişim ve haberleş trafiğiniz yoğun olacak. Bu arada ortaya çıkan ufak tefek sorunları mesele haline getirmeseniz iyi olacak. Sabırsız ve telaşlı bir tavır içinde olabilirsiniz. Güçlü kişiler ve yönetici konumunda olanlar ile mücadele etmeyin ve kıskançlıkları üzerinize çekmeyin.

*- KOÇ: Beklentilerinizin arttığı bir dönemdesiniz ve isteklerinizi ortaya koyuş biçiminiz istemediğiniz etkiler yaratabilir. Bugün olayları akışına bırakın ve güç mücadelesine girmeyin. Duygularınızı denetlemek için aklınızı kullanmanız mümkün… Farklı şeyler denemek, rutini kırmak isteyebilirsiniz.

*- BOĞA:Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir.Günlük burçProfesyonel hedeflerinizi gözden geçirmeli, maddi anlamda güçlenmenizi veya gelirlerinizi arttırmanızı sağlayacak değişiklikler yapmalısınız.

Yaşar EYİCE
0532 781 95 18
Twitter: @Yeyicee
Facebook:  yasar.eyice.311

Bir yanıt yazın

Top