Buradasınız
Anasayfa > SAĞLIK > Özdemir: Sağlık Çalışanlarının Yüzde 27’si İstifayı Düşünüyor 

Özdemir: Sağlık Çalışanlarının Yüzde 27’si İstifayı Düşünüyor 

Sosyal Medyada Paylaş

Ek küçük resmiSağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Covıd-19 ile mücadele sürecinde sağlık çalışanları araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 

Özdemir, araştırma ile Covid-19 ile mücadale eden sağlık çalışanlarının değişen çalışma ve yaşam koşullarının değerlendirilmesi çalışanlardan bulaş riski ve bulaş oranının etkileyen değişkenlerin belirlenmesi sağlık çalışanlarının karşılaştıkları sorunlarla duygu durumlarının tespitini amaçladıklarını belirtti. 

Şube Başkanı Özdemir açıklamasında şu ifadeleri yer verdi: 

“Araştırmamız Tüik bölge sınırlandırmalarından düzey 1 dikkate alınarak Türkiye’i temsil eden 12 bölgede Ocak-Şubat 2021 tarihleri arasında 2 haftalık süre içinde yapıldı araştırma çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan 3718 sağlık çalışanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Sağlık çalışanları ve Kovid-19 pandemi ile birlikte çok daha ağır hale gelen çalışma koşulları sağlık emekçilerinin kişisel sosyal ve aile yaşamlarını olumsuz etkilemiştir. Kendisine covid-19 teşhisi konulan sağlık çalışanı oranı %30 iken aile bireylerinde pozitif vaka oranı %49,2 olmuştur. Salgın sürecinde çalışmasına engel bir hastalığı olduğu halde çalışmak zorunda kalanların oranı %33,4 dür. Sağlık çalışanlarının %97’si yorulduğunu söylüyor. Pandemi ile birlikte artan iş yükünden dolayı yorulduğunu veya çok yorulduğunu ifade edenlerin oranı %97,7, uyku sürelerinin ve kalitesinin düştüğü dile getirenlerin oranı %81.4dür. Bu verilen başta yetkililer olmak üzere herkesin iyi tahlil etmesi gerekir”

Sağlık çalışanlarının alım gücü düştü

Araştırmaya göre sağlık çalışanlarının ekonomik durumları her geçen gün kötüye gittiğinin ortaya çıktığını söyleyen Özdemir, “çalışanları %75’i önceki yıllara göre daha düşük ücret aldığını iade edenlerin oranı geçtiğimiz yıllara göre alım gücünün düştüğünü söyleyenlerin oranı %87’nin üzerinde. Sağlık çalışanları kutsal mesleklerinden soğuyor. Sağlık çalışanlarına can suyu olması gereken döner sermaye sistemini yani ek ödemeyi adaletli ve yeterli bulmayanların oranı %98.2dir. Araştırma döner sermaye sistemine sağlık çalışanlarının bakışını bu yönüyle bir defa daha teyit etmiş oldu. miadını dolduran bu sistem sağlık çalışanları açısından aslında yok hükmündedir. Hakkaniyetsiz döner sermaye sistemine sağlık çalışanlarını mahkûm etmek doğru değildir. Bu sistem sağlık çalışanlarını kutsal mesleklerinden soğutuyor.” dedi. 

 

Kaygılar istifayı düşündürüyor

Yaşanan sorunlarından dolayı sağlık çalışanlarının %27’si istifa etmeyi düşündüğünü ifade eden Özdemir, “Bunun sebebi ise yoğun çalışma temposu, salgın korkusu, gelir kaybı, ücret adaletsizliği, mobing ve şiddet olaylarına dayanıyor. Sağlık çalışanları yaşanan sorunlarla birlikte ruhsal olarak da sarsıldıklarını söylüyor. Tükenmişlik hissi yaşadıklarını belirtenlerin oranı %80’nın üzerinde huzursuz olduklarını ifade edenlerin oranı %91’in üstünde çağın en yaygın hastalığı stresi yaşadıklarını belirtenlerin oranı %92,4 olmuştur. Sağlık çalışanlarının sorunlarının görmezden gelinmesi hayati yöndedir. Sağlık sen bu vahim tablonun sahada en net tanığıdır ve bunun değişmesi için de tüm gücüyle mücadele etmektedir. Araştırma ile ortaya konan sorunların ortadan kalkması sağlık çalışanlarının yüzlerini güldürmesi elbette mümkün. Bunun için gerekli olan kararlı siyasi iradedir. Elbette hemen çözülecek sorunlar var zaman alacak çözümler var ancak şunu da unutulmaması gerekir can kurtarmak için zamanla yarışan insanların sorunlarının çözümünü zamana yaymak işin doğasına aykırıdır.” ifadelerini kullandı. 

Bir yanıt yazın

Top