Buradasınız
Anasayfa > KÖŞE YAZARLARI > Oy sayısına göre hizmet olmamalı  Yaşar EYİCE

Oy sayısına göre hizmet olmamalı  Yaşar EYİCE

Sosyal Medyada Paylaş

Oy sayısına göre hizmet olmamalı  Yaşar EYİCE

Hatırlatayım;

Referandum’dan sonra bazı yörelerde ama şunun ama bunun talimatıyla ‘cezalandırmalar başlatıldı’ demiş bir iki örnek vermiştim.

Örneğin İstanbul’da, İzmir gibi ‘hayır’ çıkınca öncelikle bazı semtlerin otobüsleri kaldırılmış, bazı semtlerin de sefer aralıkları uzatıldığı gibi, sık sık sözde arızalar ve trafik sıkışıklığı bahane edilerek toplu ulaşım araçları gönderilmemişti.

Gittim, gördüm ve yaşadım…

Yani masa başında oturarak ihbarlara kulak tıkamadım.

Çok örnekleri vardır…

Dün sabah ise ‘Cumhuriyet tarihinde böyle bir karar yok! Trakyalı çiftçiye ceza gibi karar!’ haberini okuyunca canım iyice sıkıldı.

Buğday üretiminin yüzde yaklaşık yüzde 20sini karşılayan Trakya’da buğday hasadı gümrük vergilerinin düşürülmesiyle buruk başlamış.

Trakyalı çiftçiler hem 80 kuruş olarak belirlenen alım fiyatına hem de gümrük vergisinde indirim kararına tepkili.

AKPnin ülke genelinde en az oy aldığı bölge olan Trakyada çiftçiler, Cumhuriyet tarihinde böyle bir karar alınmadığını belirterek, Bu kararın amacı Trakya çiftçisini bitirmek. Bu kararın kabul edilecek hiç bir tarafı yok. Şu anda hasatta güzel bir yıl geçiriyoruz. Kaliteli ürün biçiyoruz. Ama kalkıp bu devlet ne yazık ki böyle bir karar alıyor. Devlet neden böyle karar alıyor? Trakyalı çiftçiyi yok etmek istiyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli’ diyerek dert yanıyormuş…

Demek bu böyle gidecek…

Nereye kadar?

Tabii ki seçim öncesine kadar…

O zaman pembe kurdeleli kutu açılacak…

*- Önceden görülmüştü…

Yine bir anımsatma yapayım;

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, geçtiğimiz ay çıkarılan gümrük vergisinde indirimi sağlayan kararnamenin üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, fiyatları daha da düşüreceği uyarısında bulunmuştu.

Hasat zamanında çıkarılan gümrük vergilerini düşüren kararnamenin, hatalar zincirinin ilk halkası olduğunu dile getiren TZOB, ‘Bu kararname, buğday fiyatlarını düşürmüştür. Yayımlanan kararnameden önce buğdayda tonu ekmeklikte bin 50 lira, makarnalıkta bin 150 lira olan fiyat, bazı bölgelerimizde ekmeklikte 800, makarnalıkta 900 liraya kadar gerilemiştir. Hatta Trakya bölgemizde 750 liraya kadar inmiştir’ denilmişti…

*- Üretici darbe yiyor!

TZOB açıklamasında şunlar kaydedildi:

‘Üreticiye darbe vuran bir kararname bunlar. Mal girmediği halde siz böyle bir kararname çıkarırsanız gümrükleri düşürüyorum derseniz o zaman piyasa kitleniyor. Olan kime oluyor?

Üreticiye oluyor.

Üretime oluyor.

Çiftçi buğday üretiminden kaçarsa ne yapacağız biz. Bu fiyatları takviye edemezsek buğday üretiminden kaçacak. Desteklersiniz üreticiyi üretimi artırırsınız. Buğday ithalatı yapmazsınız. Bunun yolu gayet net.’

Egeli çiftçinin, üreticinin, köylünün perişan durumunu biliyoruz,

Zaman zaman belirtiyoruz…

Ama Trakya’dan belki de ilk kez böylesine toplu bir feryat yükseliyor.

*- Patates üreticisi de kaygılı

Patates denilince aklımıza öncelikle Ödemiş geliyor…

Ama ülkemizin başka yörelerinde de önemli denilecek sayıda patates üreticisi var.

Almanlar savaş yıllarını bu önemli ürün patates sayesinde atlattılar.

Zaten patatesin çok çeşitli yemekleri de yapılıyor.

Son zamanlarda ‘kumpir’ adı altında irilerin içleri oyularak yerleştirilen ek gıdalarla öğrencilerin, hatta değişik tatlardan mutluluk alanların da yiyeceği oldu patates…

Altunhisar’da 50-60 kuruş maliyetle üretilen yazlık patatesin Dubai ve Katar’a 20-40 kuruş arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirten uzmanlar, patates üreticisini sıkıntılı günlerin beklediğini söylüyor.

 CHP Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, üreticilerin ürünlerini maliyet fiyatlarının yarısına bile satamamaktan şikâyetçi olduğunu belirtti.

 Niğde’nin Altunhisar ilçesinde 1 milyon tonun üzerinde yazlık patates üretiminin gerçekleştiğini anlatan Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘Dubai ve Katar’a gönderilen birinci boy kalitedeki yazlık patatesler 40 kuruş, ikinci boy kalitedeki yazlık patatesler ise 20 kuruştan satılıyor. Oysa patates üreticisi, 1 kilogram patatesi 50-60 kuruşa mal ediyor. Ağustos ayının ortalarında Irak patates alımı yapmaz ise üreticiyi sıkıntılı günler bekliyor’ dedi.

*- Maliyet arttı, fiyat düştü

Yazlık patatesin satış fiyatının, maliyetin altında kalmasına neden olan en önemli etkenlerden birinin tohumluk üretimi yapan bazı büyük firmaların tohumluk patatesleri piyasaya sürmesi olduğunu biliyoruz.

Buna paralel olarak;  tohum, gübre, ilaç ve mazottaki artışların maliyeti de aynı oranda arttırdığına da dikkat çekmek istiyorum.

Üreticiler, yeraltında elektrik enerjisiyle çıkardıkları suyla patatesi suluyor.

Bu da üretici için büyük bir maliyete neden oluyor.

Miras yoluyla devralınan arazilerdeki sorunlar da üretici için büyük bir problem oluyor.

Bunların yanında ilaçta yüzde 15, gübrede ise yüzde 30’luk artış var.

Bu artışların üzerine, hasat döneminde ödemek üzere alınan gübre ve ilaç biraz daha pahalıya satılınca üreticinin maliyeti katbekat artıyor.

Maliyet artmasına rağmen, üretici ürününü geçen yılın altında bir fiyatla satıyorken, pazarda tüketici patatesi pahalıya satın alıyor.

Burada aracılar büyük kazançlar elde ediyor.

Bu alanda ciddi bir planlama yapılması gerekiyor.

Tohumu devletin çiftçiye vermesi gerekiyor. Yurtdışı satışın desteklenmesi ve teşvikin artırılması da üreticilerin talepleri olarak göze çarpıyor.

*- CHP çiftçinin sesi oldu

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiyi mağdur edecek vergisiz ithalatı Meclis gündemine taşıdı.

 Fiyatları düşürmeye yönelik bu adımın kesin ve kalıcı çözüm olmadığını belirten Atila Sertel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya ‘Tarım ve hayvancılıkta ithalatı artırıcı hatta teşvik edici adımların yanında yerli üreticiyi desteklemeye ve üretim maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atılacak mı?’ diye sordu.

*- Kamil Saka’ya destek

Yine geçenlerde aldığı hak mahrumiyeti nedeniyle Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’nın, 27 Ağustos tarihine kadar görevinden uzak kalacağını yazmıştım.

O gün bir satırı atladım….

Nedense hiçbir yandaş basın bundan bir kelime bile etmedi.

Aynı şekilde Ayvalık’ta bir bayan işletmecinin Avrupai şartlarda hazırladığı plajın da Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından nasıl yerle bir edildiğini kaleme almıştım.

Yine hiç kimseden ses çıkmadı…

‘Görmedim, duymadın, bilmiyor’ umu oynadılar.

Hatırlarsınız trilyonların peşinde koşan, birilerinin koruması altında olan Fetih Terim adlı kişi de Çeşme’de sert kayaya çarpınca güvendiği dağlara kar yağdığını gördü.

Yani hiç kimse hiç kimseye güvenmesin, yarın ne olacağını sadece  Allah bilir.

Baksanıza daha üç yıl görevde kalması gerekirken, altına zırhlı araçlar çekilen Diyanet’in başındaki beyefendiye bile ‘güle güle’ denildi.

Ağlayan sadece karısı idi…

Ama Kamil Saka için yapılan miting gibi toplantıda, tüm siyasi partilerin temsilcileri bile üzüntülerini dile getirdiler.

‘Sen yalnız değilsin!’ dediler.

Şimdi de, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Hilmi Ovalı ve yönetim kurulu üyeleri aldığı hak mahrumiyeti nedeniyle görevinden ayrı olan Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka’ya destek ziyaretinde bulundular.

***-

GÜNCEL

*- Tutukluların ürünleri Denizli’deki fuar’da tanıtılacak

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından Denizli’de ilk kez düzenlenecek olan ‘Ürün ve El Sanatları Fuarı’nın tanıtım toplantısı, 3 Ağustos 2017 Perşembe saat 11:00’de Denizli’de Adalet Parkı karşısı otopark alanında (Fuar Alanı) yapılacak. Toplantıya; Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Dr. Vehbi Kadri Kamer ve Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz katılacak.

*- Her hafta bir sergi açılıyor

Edremit Belediyesi Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nde her hafta bir sergi sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Müzede son olarak ressam İhsan Arı’nın ‘Renkhane’ adını verdiği 26. Kişisel resim sergisi açıldı.

*- 3 kuvvet komutanı değişti

Hükümet üyelerinin ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesinin bir araya geldiği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının değiştiği bildirildi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan ve 4 saat süren Yüksek Askeri Şura’da;  Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Yaşar Güler,  Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Adnan Özbal atandı.

Jandarma Genel Komutanı olan Yaşar Güler’in Kara Kuvvetleri’ne atanması ile Genelkurmay Başkanı olabilmesinin önü de açılmış oldu.

Kararların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından açıklanmaları bekleniyor.


Yaşar EYİCE
0532 781 95 18
Twitter: @Yeyicee
Facebook:  yasar.eyice.311
 

Bir yanıt yazın

Top