Buradasınız
Anasayfa > SAĞLIK > MS hastası kadın salsa yaparak yürümeye başladı

MS hastası kadın salsa yaparak yürümeye başladı

Sosyal Medyada Paylaş

Denge problemi yaşayan, yalpalayarak yürüyen ve gözlerini kapattığında yürüyemeyen MS (Multipl Skleroz) hastası veteriner hekim Habibe Ecevit Okan, dans terapiyle tedavi oldu. Şimdi denge problemi yaşamadan yürümeye başlayan MS hastası kadın, salsa ile hayata tutundu.
Veteriner Kontrol Enstitüsü’nde görevli veteriner hekim Habibe Ecevit Okan’a (41), 2014 yılında geçirdiği atak üzerine yapılan tetkiklerde MS olduğu anlaşıldı. Kortizon tedavisi gören Okan, taburcu olduktan sonra yürürken denge kayıpları yaşamaya sağa ve sola yalpalamaya başladı. Okan, devletin MS hastalarına fizik tedavi ve rehabilitasyon masraflarını ödeme kararı almasının ardından Ata Sağlık Hastanesine başvurdu. Okan, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şebnem Tamcı tarafından muayene edildikten daha sonra fizik tedavi ve egzersiz programına alındı. Fizyoterapist Ezgi Filiz ile MS hastası kadının gözlerini kapattığında denge probleminin daha da arttığını gördü. Filiz, daha önce dans eğitimi alan Okan için egzersizlerin yanı sıra dans terapi de uygulamaya karar verdi. Salsa ile dans terapiye başlayanFizyoterapist Ezgi Filiz, hastasıyla birlikte seanslarda ünlü şarkı ‘Bella’yı çalmaya karar verdi. Denge tahtası üzerinde Bella şarkısı çalarken egzersizlerini sürdüren veteriner hekim Okan’ın denge sorunu günden güne iyileşti. Egzersiz yaparken şarkıyı da mırıldanan Okan, kısa zamanda tek başına sendelemeden yürümeyi başardı.

“Dengesizlik sorunu bitti”
Okan’ın kas güçsüzlüğü ve dengesizlik problemleri nedeniyle hastanelerine başvurduğunu anlatan Filiz, “Egzersize ek olarak, klinik pilates modülleri ve dans terapiyle durumunu aştık. Salsa müziği seçtik. Bella şarkısıyla terapileri yaptık. Habibe Hanım’ın ismi artık Bella. Denge tahtasının üzerinde tek ayak üzerinde gözleri kapalı şekilde bile durabiliyor. Denge problemi ortadan kalktı” diye konuştu.
Dans terapisiyle yeniden hayata tutunduğunu belirten Okan ise “Fizik tedavi merkezinde çok keyifli bir çalışma dönemi geçirdim. Gözlerim kapalı olunca kendimi dinliyordum ve bir anda yığılıyordum. Ezgi hanım kendimi dinlememi engellemek için Salsa müziğini (Bella) açtı. Müziği dinlerken müziğe odaklandığımı fark ettim. Artık daha kontrollü yürüyebiliyorum” dedi.

Fizik tedavide müzik ve çizgi film
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şebnem Tamcı, “Egzersiz ve fizik tedavi MS hastalığının tedavisinin olmazsa olmazlarındandır. Fizyoterapiyi günlük yaşama uyarlamak önemli. Hastayı sıkmadan en iyi performansı alacak şekilde çalışmak önemlidir. Bunun için bazen hastalarla müzik eşliğinde, çocuklarla çizgi film eşliğinde çalıştığımız oluyor. Hastaların durumuna göre fizyoterapiyi en etkin şekilde kullanabileceğimiz hale getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

Top