Buradasınız
Anasayfa > YEREL > Mesleki eğitim popüler hale getirilmeli uyarısı

Mesleki eğitim popüler hale getirilmeli uyarısı

Sosyal Medyada Paylaş

Türkiye’nin kalkınmasında mesleki eğitimin çok önemli olduğunu; ancak bu alanın öğrenciler açısından popilaritesinin olmadığını ifade eden Erkut Ergenç, “Mesleki eğitim hakkında kamu spotları hazırlanmalı, teknik elemanların sanayi tarafından ihtiyaç duyulan bir kesim olduğu anlatılmalı” dedi.
Kalkınmanın bilgiye olan hakimiyet ve ileri derece sanayileşme ile gerçekleşebileceğini anlatan Erkut Ergenç, kalkınmada süreci analiz etmenin kolay olduğunu, basit bir şekilde ele alınarak bileşenlerin işveren ve iş gören olduğunu ve her bir bileşenin birlikte ele alınarak geliştirilmesiyle kalkınmanın gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Günümüz sanayisinde bilgiye hakimiyet açısından, mesleki eğitime verilen önemin gerçekçi bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade eden Ergenç Türkiye’de mesleki eğitimin popülaritesini yitirdiğini ve bu nedenle yapılan tüm çabaların halk nezdinde karşılığının düşük olduğunu ve dönem dönem atılan yanlış adımların mesleki eğitimin çekiciliğini azalttığını söyledi.
Özellikle bir dönem öğrencilerin önünü tıkayan katsayı uygulamasının ne kadar kötü bir sonuç verdiğini şimdilerde gördüğümüzü ifade eden Ergenç, “Ortaöğretimde mesleki eğitimi elektrik ve elektronik okuyan birinin o gün elektronik mühendisi olamamasının izah edilecek bir yönü yoktur. Bununla birlikte, katsayı uygulaması gibi, başka bir dönem meslek liselerinden sınavsız yüksekokul geçişlerinin de o kadar kötü sonuç verdi. Okumak istemeyen bir kitlenin lisenin devamı gibi zorla üniversite okuyor ve sonunda istenilen sonuçlara ulaşılamıyor” dedi.
Ülke olarak mesleki eğitim konusunda halk olarak bilinçlenmenin gerekliliğini ifade eden Ergenç, “Konuyu kapalı kapılar ardında çözmek yerine kaynağından ele alınarak mesleki eğitimin halk nezdinde tekrar popüler olmasının sağlanması gerekmektedir” dedi. Bu konuda başta Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumunun ortak hareket etmesi gerektiğini anlatan Ergenç, kamu spotları ile mesleki eğitimin kalkınmaya olan katkısı ve teknik iş görenlerin sanayi tarafından ihtiyaç duyulan bir kesim olduğu anlatılarak yeni bir pazarlama çalışmasının yapılmasının faydalı olacağını anlattı.

Bir yanıt yazın

Top