Buradasınız
Anasayfa > Genel > Marmara ve Karadeniz’de balığın az olması Ege’de fiyatları arttırdı

Marmara ve Karadeniz’de balığın az olması Ege’de fiyatları arttırdı

Sosyal Medyada Paylaş

Marmara ve Karadeniz’de balığın az olması, Ege’deki balık fiyatlarının artmasına neden olurken, Karadeniz hamsinin fiyatı 25 TL’ye dayandı. İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, “Şu anda Karadeniz’de hamsi yok, palamut az az görülüyor. Marmara’da balıkçılık yok, şu an bütün yükü Ege taşıyor. Bolluk dediğimiz zaman bir tek Ege’de bolluk var. Türkiye’yi Ege doyuruyor” dedi.
Denizlerde av yasağının kalkmasının ardından yeni sezonda da balık tezgahlarında hareketlilik yaşanıyor. Sezon nedeniyle Türkiye’nin dört bir tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Haline gelen toptancılar da Ege’den çıkan balıkları memleketlerindeki sofralara taşıyor.
İzmir’den yola çıkan balıklar, başta Kırıkkale, Adana, Trabzon ve Samsun olmak üzere birçok ile gönderiliyor. Fiyatlarda ise son dönemde artış yaşandığı gözlendi. Karadeniz hamsisi tezgahlarda 25 liraya kadar alıcı bulurken, diğer balıklarda da fiyatların yüksekliği etiketlere yansıdı.

“Türkiye’yi Ege doyuruyor”
İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, av yasağının kalkmasının ardından başlayan yeni sezonun bereketli geçtiğini belirtti. Son yıllarda Marmara ve Karadeniz’de balığın az olmasına değinen Çakan, “Şimdi burada bir tek Ege’de balıkçılık var. Şu anda Karadeniz’de hamsi yok, palamut az az görülüyor. Marmara’da balıkçılık yok, şu an bütün yükü Ege taşıyor. Başta Kırıkkale, Adana, Trabzon ve Samsun olmak üzere birçok ilden toptancılar İzmir’e geliyor, yani balık piyasasının kaptanı İzmir. Bakın bolluk dediğimiz zaman bir tek Ege’de bolluk var. Yani sardalya ve hamsi bir tek Ege’de var. Şuradan şunu söyleyebiliriz ki; Türkiye’yi Ege doyuruyor” diye konuştu.
Çakan, fiyatlar hakkında da bilgi vererek, “Türkiye’nin birçok ilinde balıkçılık olmadığı için bir tek Ege’de var. Bu da fiyatların yüksek olması demek, talebin fazla olması balık fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Hamsinin kilosu sezon açıldığında 7 ile 10 TL arasındaydı ama şu anda 25 TL, bunun sebebi ise bir tek Ege’de balıkçılık olması” dedi.

“Dönemsel yasak istiyoruz”
Öte yandan, av yasaklarının gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Çakan, şunları söyledi:
“Şimdi devletimizden şunu istiyoruz, biz mevsimsel yasak değil, dönemsel yasak istiyoruz. Üniversitedeki hocalarımız, devletimiz ve balıkçılarla bu yasaların tekrardan gözden geçirilmesi gerekiyor.”

Balıkçılar satışlardan memnun
Babasından öğrendiği balıkçılık mesleğini yaklaşık 20 yıldır sürdüren ve sabahın erken saatlerinde su ürünleri halinde yerini alan 42 yaşındaki Cemal Filiz, balık satışlarının iyi olduğunu söyledi. Yeni sezonda balık fiyatlarının yüksek olmasının normal olduğunun altını çizen Filiz, “Marmara’da balık az olduğu için Ege’deki balık fiyatları birazcık yüksek, burada sardalya, hamsi ve istavrit şu anda değerli. Var olan balıklarımızın fiyatları genelde yüksek, sardalyanın kasa fiyatları ortalama 50 TL ile 80 TL arasında değişiyor. Hamsinin kasa fiyatı 100 TL’nin üzerinde, tabi bu döngü olarak Ege’de balığın çok olması, Marmara’da az olmasından kaynaklı. Şu anda satışlar iyi olması gerektiği gibi, çünkü burası ana bir bölge dışarıdan çok insan geliyor” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

Top