Buradasınız
Anasayfa > ÇEVRE > Kıyıya vuran balon balıklarını yiyen kediler öldü / Karataş HABER Ajansı

Kıyıya vuran balon balıklarını yiyen kediler öldü / Karataş HABER Ajansı

Sosyal Medyada Paylaş

Mersin’in Bozyazı ilçesinde, kıyıya vuran balon balıklarını yiyen çok sayıda kedi öldü.
Kızıldeniz, Hint ve Pasifik okyanuslarında yaşamalarına rağmen, iklim değişikliğinin etkisiyle Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz kıyılarına gelen göçmen türler balon balıklarının ölüsü de tehdit oluşturmaya başladı.

Yaklaşık 3 ay önce ailesiyle Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Kaledran Mahallesi’ne tatil için gelen 8 yaşındaki E.B.D.’nin sol el yüzük parmağını son boğumdan koparan balon balığı, şimdi de etini yiyen kedilerin ölümüne neden oldu.

Olayı, kedilere yiyecek veren Anamur Hayvanları Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Hüsnü Ortaç fark etti. Kusanların kendilerini kurtardığını kaydeden Ortaç, etkilenen diğer kedilere de ilaçlı tedavisiyle müdahale etti. İlk belirlemelere göre 2’si büyük ve 3’ü yavru, 5 kedinin telef olduğunu belirten Başkan Yardımcısı Ortaç, hayvanların yedikleri balon balıklarından zehirlendiğini söyledi. Gördükleri karşısında oldukça etkilendiğini ifade eden balıkçılara da seslenen Ortaç, “Onlar bizim can dostlarımız. Balon balığının çöpe atılması hem çevre, hem de hayvanlar için tehlikelidir. Bu nedenle balıkçılar bu konuda duyarlı olsun” dedi.

Olayın takibi sırasında bir kedinin yavrularını beslemek için ağzında bir balon balığı daha getirdiği gözlendi.

Mersin'de balon balıkları kedileri zehirledi

KUSANLAR KURTULDU

Mersin'de balon balıkları kedileri zehirledi

Balon Balığının Özellikleri
Tehlike anında kendini korumak için adeta bir balona dönen ilginç balık türlerinden olan balon balığı özellikleri’ni kısaca anlatacağım.

Toplumda kirpi veya kurbağa balığı olarakta anılan özellikle japonyada tüketimi aşırı yapılan fakat nasıl yenmesi gerektiğini bilmeden yenmemesi gereken bir balıktır. Balon balığı (Fugu) zehirli balık türleri arasındadır içinde bulunan madde yendiğinde kas spazmına yol açmakta ayrıca ölümcül zehirlenmelere neden olabilir.

Balon balığı nerede yaşar?
Sıcak denizleri seven balıktır Özellikle Güney Asya bölgesindeki sıcak denizlerde yaşamaktadır. Ayrıca Japonya, Kızıl Deniz, Doğu Afrika, Hint Okyanusu ve Avustralya bölgelerindeki denizlerde yaşarlar. Ayrıca ülkemizde Akdeniz ve Ege Denizlerinde, İskenderun ve İzmir Körfezi’nde giderek yaygınlaşan balıktır. Eğer önlem alınmazsa diğer balık türlerinin neslini tehlikeye atabilir keskin dişleri sayesinde bir çırpıda palamut balığını yutabilir.

Balon balığı’nın özellikleri
Bilinen en büyük özelliği tehlike anında düşmanlarından korunmak için vücudunun 2-3 katı kadar balon gibi şişmesidirki bu yüzden adı balon balığı olarak kalmıştır. Bilimsel adı ise Lagocephalus sceleratus’dur. Boyları ortalama 2,5 cm uzunluğunda olmakla özellikle göz yapısı hayran bırakmaktadır. Gözlerine aşırı ışık yansıması anında kimyasal salgılayarak bir tür kimyasal güneş gözlüğü ortaya çıkarak güneşin zararlı ışınlarından korunurlar.

Balon balığı’nın göz mercekleri ışığa duyarlı olarak koyulaşır ve açılır bir tür fotokromik mercek diye biliriz. Duyanları hayret içerisinde bırakan göz yapısı ayrı bir sanat eseridir. Balon balığı aşırı ışıkla karşılaştığında korneanın kenarlarında bulunan kromatofor adında boya hücreleri sayesinde sarı renkli pigment üretmeye başlar bir tür filitre görevi yapmaktadır. Bu şekilde zararlı ışıkların etkisini azaltarak net görebilmektedir.

Denizin karanlık sularında ise net görebilme özelliğine sahiptir. Tehlike anında balon gibi şişer ve kendini korumaya alır. Vücudunun etrafında dikenler bulunan karın kısmı beyaz, sırt kısmı koyu ve üzeri ise koyu yeşil veya siyah renkli benekler bulunmaktadır. Dikenleri normal haldeyken diğer balıklardan ayırt dilemez vücuduna yapışık vaziyettedir. Balığın yan kısımlarında ise gümüşe benzeyen iki şerit bulunmaktadır.

Her geçen gün nesli artan balon balığı denizlerimizdeki diğer balık türlerini tehlikeye atmaktadır. Yırtıcı olması palamut balığını bir çırpıda yutması düşündürücü çünkü diğer ufak balıkları nasıl yediğini düşünmeye gerek bırakmıyor


KAYNAK Karataş HABER Ajansi

Bir yanıt yazın

Top