Buradasınız
Anasayfa > KÖŞE YAZARLARI > *- KILIFINA UYDURURLAR / YAŞAR EYİCE

*- KILIFINA UYDURURLAR / YAŞAR EYİCE

Sosyal Medyada Paylaş

Açıklamalara göre;

Açlık sınırı; 6 bin 391 lira!

Peki bizde asgari ücret ne kadar?

5 bin 500 lira!

Acaba ne kadar kişi ‘asgari ücret’ alarak yaşıyor?

Ha sahi bu rakam da yeni, yani birçok kişinin eline daha geçmedi…

Patronlar, ‘Asgari ücretin düzeltilmesi şarttı!’ diyorlar…

Aslında üst makamlara ‘yağcılık’ yapıyorlar…

Bir kişinin geçimini ancak sağlayabilmesi için 7 bin lira ücret alması gerekiyor…

Peki neden işçisine 7 bin lira ödemiyor?

Çünkü içi başka dışı başka…

Bunlar kesinlikle kendilerini düşünür, mutlaka ve mutlaka gelişmeleri de kendilerine göre kılıfına uydururlar…

Şunu da belirteyim;

Herkes ‘gerçek emekçi’ değildir…

Gerçek emekçileri sadece gerçek emekçiler bilir, görür…

Murat Adalet Demirkıran bakın ne diyor?

‘Selanikli bir yetim geldi, saltanızı yıktı geçti.

Bundandır kuyruk acınız!

O’nun gençliği de bazılarının saltanatını yıkacak!’

Bence de!

Bu arada bir arkadaşımın sorusuna şu yanıtı vereyim:

‘CHP’nin ülkede bir tane dikili taşı yok’ diyen Mehmet Efendi, ‘1923’ten 1949’a kadar… Yani CHP yönetiminde ülkede en azında 173 tane fabrika açıldı…’

*- KADİFEKALE MAHALLE BOSTANI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu ve doğayla uyumlu kent anlayışı doğrultusunda mahalle bostanlarının ilki Kadifekale’de kuruldu.

Bölge kadınlarıyla yapılan ekim ve dikim çalışmalarının ardından ilk ürünler geldi. Mahalle sakinleri çok mutlu olduklarını belirterek Başkan Soyer’e teşekkür etti.

*-SEFERİHİSAR’DA ‘KALEİÇİ SÖYLEŞİLERİ’

Seferihisar Belediyesi tarafından ‘Türkiye 2. Yüzyıla Hazır mı?’ konu başlığıyla yaz sezonu boyunca devam edecek söyleşilerin ilki 15 Temmuz Cuma günü başlıyor.

15 Temmuz Cuma günü gerçekleşecek söyleşide Zafer Arapkirli, Elfin Tataroğlu ve Mustafa Hoş konuk olacak.

Moderatörlüğünü Çiğdem Akdemir’in yapacağı söyleşilerin ikincisi de 16 Temmuz Cumartesi günü gerçekleşecek.

15 Temmuz Cuma akşamının konusu “İlk yüzyılda basın özgürlüğü”,  16 Temmuz Cumartesi günü gerçekleşecek şöylesinin konusu “İlk yüzyılda adalet ve demokrasi” olacak.

Yaz sezonu boyunca devam edecek ünlü isim ve kanaat önderlerinin konuk olacağı programlarda adalet ve demokrasi, ekonomi, ifade ve inanç özgürlüğü, kültür sanat ve mizah, edebiyat, göç politikaları ve tarım gibi temalar yer alacak.

*- DEPRESYON RİSKİ TAŞIYOR

Mevsim değişiklikleri bireylerin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku-uyanıklık süresini, iştahını, yeme alışkanlığını ve sosyal yaşantısını da etkiliyor.

Etkilerin bazen normalin üzerinde yaşanarak tedavi gerektiren bir tabloya dönüştüğünü belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Şentürk, mevsimsel depresyon olarak tanımlanan durumun genellikle sonbahar ve kış aylarında başladığını, ilkbahar ve yaz aylarında gerilediğini ifade ediyor. Tedavide antidepresanlar, D vitamini, ışık tedavisi ve bilişsel davranışçı terapilerinin uygulandığını söyleyen Dr. Erman Şentürk, daha önce depresyon geçirmiş bireylerde ve kadınlarda mevsimsel depresyon riskinin daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

*- SONBAHAR VE KIŞ AYLARINDA

Mevsim değişikliklerinin, bireylerin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku-uyanıklık süresini, iştahını, yeme alışkanlığını ve sosyal yaşantısını etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Şentürk, ‘Ancak bu durum bazı zamanlar normalin çok üzerinde yaşanarak tedavi gerektiren bir tablo şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Mevsimsel depresyon, genellikle sonbahar ve kış aylarında başlayan ilkbahar ve yaz aylarında gerileyen, mevsim geçişlerinde nükseden çökkünlük belirtileri ile karakterize bir tür duygulanım bozukluğudur. Depresif atağın başlama ve düzelmesi mevsim geçişleri ile doğrudan bağlantılıdır.’ dedi.

*- HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Mevsimsel depresyonun sosyal ilişkileri ve çalışma hayatını da olumsuz etkilediğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Şentürk, ‘Uyku saatinde artışa rağmen enerji kaybı, sabahları zorlukla uyanma, iştah artışı, en basit işleri yapmak için dahi enerjiyi toplayamama, yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, karamsarlık, yaşamdan keyif alamama, sosyal aktivitelerden ve çevreden uzaklaşma, konsantrasyon güçlüğü, daha önceden zevk alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı mevsimsel depresyonun belirtilerindendir.’ diye konuştu.

*- MELATONİN VE SEROTONİN ETKİLİ OLUYOR

Serotoninin canlılık ve zindelik hissi verirken melatoninin ise tam aksine fiziksel enerjiyi yavaşlatan ve uyku hali veren maddeler olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Şentürk, ‘Mevsimsel depresyonda bu iki maddenin önemli rolü olduğu düşünülüyor.

Sonbahar ve kış ayları ile birlikte gün ışığında geçen sürenin azalması ve karanlık geçen saatlerin artmasıyla serotonin düzeyinde azalma, melatonin düzeyinde ise artış görülür.

Havaların soğumasıyla kişinin fiziksel alanlarının azalmasının da mevsimsel depresyon üzerinde etkili olduğu düşünülüyor.’ ifadelerini kullandı.

*- MEVSİMSEL DEPRESYON TEDAVİSİ

Daha önce depresyon geçirmiş bireylerde ve kadınlarda mevsimsel depresyon riskinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Şentürk, ‘Mevsimsel depresyonun tedavisinde psikiyatri hekiminin uygun gördüğü vakalarda antidepresanlar ve D vitamini takviyesinin yanı sıra ışık tedavisi (fototerapi) ve bilişsel davranışçı terapiye de başvuruluyor.

Gün ışığından daha fazla yararlanma, sağlıklı beslenme, düzenli uyku, fiziksel egzersiz, sosyal ilişkilere ve hobilere daha fazla zaman ayırmak mevsimsel depresyondan korunmada önemli rol oynuyor.’ dedi.

*-

Yaşar EYİCE
0532 781 95 18
Twitter: @Yeyicee
Facebook:  yasar.eyice.311
 

Bir yanıt yazın

Top