Buradasınız
Anasayfa > ÇEVRE > Hisse-i Şayia İzmir fuarında herkesi güldürdü

Hisse-i Şayia İzmir fuarında herkesi güldürdü

Sosyal Medyada Paylaş

86. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının sahnelediği Hisse-i Şayia “Bir Evlilik Komedisi” isimli oyun seyirciyle buluştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Folkart’ın ana sponsoru olduğu 86. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), ziyaretçilerin akınına uğramaya devam ediyor. Fuarda, konserler, tiyatro oyunları, müzikaller ve çeşitli etkinliklerle İzmirlilerin yoğun ilgisini çekerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının sahnelediği Hisse-i Şayia Bir ’Evlilik Komedisi’ isimli oyunda seyircilerle buluştu. Zihni Göktay’ın baş rolünde yer aldığı oyun, büyük ilgi gördü. Meşrutiyet dönemi tiyatrosunun öncü ismi İbnürrefik Ahmet Sekizinci’nin oyunu; ayrıldıktan sonra da didişmeye devam eden ve biricik kızlarını bir türlü paylaşamayan (“hissei şayia”) karı kocanın bitip tükenmek bilmeyen kavgalarını konu alırken, oyun izleyicilerden büyük alkış aldı.
Birbirlerine dava üstüne dava açan, gülünç duruma düşseler de bu didişmeden adeta zevk alan; fakat aslında her şeye rağmen birbirini seven karı kocanın ve onların arasında kalan genç kızın öyküsü eğlenceli bir üslupla aktarıldığı oyunun iki gün boyunca sahneleneceği kaydedildi.

“Tiyatrosuz yaşayamam”
Oyuna can veren isimlerden Tiyatro Sanatçısı Zihni Göktay, İzmir fuarını ve İzmirlileri çok sevdiğini söyledi. Hisse-i Şayia’nın 100 yıllık bir oyun olduğunu ifade eden Göktay, tiyatrosuz yaşamadığını ve emekli olduktan sonrada devam ettiğini söyledi. Göktay, “İzmir benim çok sevdiğim bir il. 1964 yılından beri gelirim, İzmir seyircisine de çok severim, coğrafyasını da çok severim. Fuarda oyun oynamanın keyfi de ayrıdır. 100 senelik bir oyun; ama hiç eskimeyen bir oyun. Hisse-i Şayia ortaklaşa mal anlamına geliyor; mal dediğimiz yani paylaşılamayan bir obje oda kızımız. Ortak bir kızımız var onun üzerinde hak iddia ediyoruz. 1916 yılında Fransızcadan adaptasyon bir oyundur. 100. yılı münasebetiyle oyunun yazılışının biz geçen sene 2016’da başladık dolu gidiyor oyunumuz tuttu. Zannederim 175. temsili oynuyoruz. Bu sezon da devam edecek işte Cibali Karakolu ile ilgili ikisi birlikte paralel yürüyecek. Biz oynamaya devam ediyoruz. Seyirci teveccühlerini esirgemiyorlar geliyorlar. İzmir hep canlıdır zaten bir Ege sıcaklığı var. Mutluyum, huzurluyum tiyatroyu çok seviyorum emekli olduğum halde tekrar konuk sanatçı olarak hizmet alımıyla devam ediyorum; çünkü benim kahvem yok, meyhanem yok, at yarışı bilmem, tavla bilmem, kumar bilmem; kitabımı okurum gece seyahate çıkarım gelirim hanımla birlikte 40 yıllık bir evliliğim müddetince onun için bir tiyatro benim serumumdur. Tiyatrosuz yaşayamıyorum” dedi.

“Gençlik yıllarımda bir coşku veriyordu görmeden, şimdi görerek bir coşku var”
Yine Tiyatro Sanatçısı Sezai Aydın da, duygularını şu şekilde aktardı:
“Ben Ankaralıyım. Ankara’dan fuarın açılışını öğrenirdik. Fuarda neler oluyor bilmezdik gelmediğim için; fakat kısmet geçen sene de geldim, bu sene de geldim; ama gezmek nasip olmadı neler var içeride neler yok onları bilmiyorum. Fuar, İzmir’e bir hayat veriyor sanki. 495 bin kişi mi gelmiş dedim ki; ’Nereye gezdiler ne yapıyorlar?’ İçeride stantları falan varmış bakalım yarın biraz daha erken gelirsek gezeceğiz. Fuar işte dediğim gibi çocukluk yıllarımda, gençlik yıllarımda bir coşku veriyordu görmeden, şimdi görerek bir coşku var memnunum.”

Bir yanıt yazın

Top