Buradasınız
Anasayfa > KÖŞE YAZARLARI > Herkes yanılabilir, hatta Başbakan bile YAŞAR EYİCE

Herkes yanılabilir, hatta Başbakan bile YAŞAR EYİCE

Sosyal Medyada Paylaş

 

*- Bir çırpıda kimse söyleyemez…

*- Rusya’dan güzel bir haber geldi…

 

Birkaç okuyucum bir araya gelmiş ve aralarında bir tartışma çıkmış!

Daha doğrusu, ‘Avrasya Tüneli dünyanın en derin tüneli mi?’ sorusuna takılmışlar!

Ben bir yarışma programı sorusu olduğunu düşündüm.

Meğer öyle değilmiş!

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım’ın Kastamonu Nasrullah Meydanı’nda vatandaşlara yaptığı konuşmanın kesitleri Youtube’taki T.C. Başbakanlık resmi hesabından yayınlandıktan sonra her vatandaş ya da AKP’li gibi izleyip dinlemişler.

Konuşmada, İstanbul’da açılan Avrasya Tüneli’ne de değinen Başbakan’ın verdiği bilgilerden birisi şu şekilde olduğu için kafalarına takılmış…

İzmir Milletvekili, son Başbakan Binali Yıldırım o günkü konuşmasında şöyle bir cümle kullanmış:

Bugün dünyanın en derin tünelini açıyoruz. Denizin altında 106 buçuk metre, dile kolay.!’

Doğru dile kolay bir durum…

 

*- Okuma yazması yok! Nereden bilecek?

 

Çoğunluğumuz bilir; Ama Türkiye’mizde maalesef 2018 yılının ikinci ayının ortasını geçmemize rağmen, okuma yazma bilmeyenlerin oranı herhalde oldukça yüksek ki, İstanbul’da bile şu günlerde ‘okuma yazma kursları’ açıldı ve afişleri de her yere asıldı.

Denizaltı tüneli, toplam uzunluğunun bir kısmı veya tamamı su altında bulunan tünellere verilen genel bir isim,

Bu tüneller genellikle feribotların çalışmasının imkansız olduğu veya var olan köprü ve feribot trafiğine rahatlık veya rekabet sağlamak amacıyla inşa edilen yapılar,

 

*- Ücretsiz kullanılıyor!

 

Avrasya Tüneli, 5.4 kilometre uzunluğunda (deniz altı tüneli uzunluğu), çift katlı ve bir katı 2 şerit gidiş, diğer katı 2 şerit geliş yönünde yol bulunan bir su altı tüneli.

İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan Kazlıçeşme’yi, Asya yakasındaki Göztepe’ye bağlıyor.

Tünelin su seviyesine göre en derin noktası 106 metre derinlikte. 1.3 milyar dolara üretilen bu tünelden araç başına 15 TL geçiş ücreti yeni yılla birlikte 20 liraya çıkartıldı.

Başbakan Yıldırım’ın cümlesindeki problem ise ‘en derin’ sözcüklerinin kullanılması.

Çünkü dünyanın en derin deniz altı tüneli olarak bilinen ve Norveç’te bulunan Eiksund Tüneli, deniz seviyesinden tam 287 metre derinde. 2008 yılında açılan, tek katlı ve 3 şeritli olan bu tünel, toplamda 7.7 kilometre uzunluğunda (deniz altı tüneli uzunluğu). 800 milyon Norveç Kronu’na, yani günümüz kuruyla 91.9 milyon dolara mal edilen tünel, günümüzde tamamen ücretsiz olarak kullanılıyor.

 

*- İhtiyaç nedeniyle!

 

Mühendisler, ya da yöre halkı gibi, gezginler de biliyor; Avrupa ülkelerinde ve Japonya gibi ada ülkelerinde bu tip tünel yapılarına yönelik ihtiyaçlar bulunuyor.

Gerçekten de, dünyanın en uzun ve en derin tren tüneli ve en uzun transit tüneli olan 57 kilometrelik Gotthard Tüneli’nin İsviçre’de bulunması, dünyanın en derin su altı tünelinin su yüzeyinin 240 metre, deniz yatağının 100 metre altında bulunan 23.3 kilometrelik Seikan Tüneli’nin Japonya’da bulunması tesadüf değildir.

 

*- Sıralamaya koyarsak

 

Ülkemizde bulunan Marmaray Tüneli’nin açılışı sırasında da hatalı kıyaslamalar yapılmış ve bu tip konular gündeme yanlış bir biçimde gelmiştir.

Marmaray Tüneli, en derin noktası 60.46 metre derinlikte bulunan, dünyanın en derin ‘batırma tüp tüneli’dir; yani deniz yatağında tünel açmak yerine, tüplerin su altına parça parça batırılıp birleştirilmesi sonucunda üretilen en derin tüneldir.

Ancak bu, Marmaray’a da ‘en derin su altı tüneli’ unvanını kazandıramamaktadır.

Üretim biçimi bakımından, o üretim yöntemi kategorisi içerisinde en derin tren tüneli Marmaray olsa da, Seikan Tüneli halen bu konuda 1 numaradır.

İkinci sırada ise hem dünyanın su altındaki kısmı en uzun olan tüneli olan, hem en uzun uluslararası tünel olan, İngiltere’yi Fransa’ya bağlayan, 50.45 kilometrelik, en derin noktası denizin 75 metre altında bulunan Kanal Tüneli gelmektedir.

Şunu da söyleyebilirim; Mühim olan niyettir!

 

 

***-

GÜNCEL

 

*- Deniz, göğsümüzü kabarttı

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin alt yapısından yetişen eskrim sporcusu Deniz Selin Ünlüdağ, Rusya’nın Sochi kentinde düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda kadınlar kılıç kategorisinde Avrupa Şampiyonu oldu.  Bu başarıyı elde eden ilk Türk kadın sporcu olarak tarihe geçen İzmir Büyükşehir Belediye sporcusu Ünlüdağ, başarısıyla tüm Türkiye’nin göğsünü kabarttı.

 

*- ‘Sen anlat keredeniz!’

 

Televizyon ekranlarında yayınlanan yerli dizilerin geçen ay ki medya yansımaları belli olurken Medya Takip Ajansı Interpress’in incelemesine göre Şubat ayında yazılı basında en çok konuşulan yerli dizi Sen Anlat Karadeniz oldu.

Usta yönetmen Osman Sınav’ın çektiği başrollerinde Ulaş Tuna Astepe, İrem Helvacıoğlu, Mehmet Ali Nuroğlu gibi isimlerin yer aldığı dizi ile ilgili geçen ay yazılı basına 213 haber yansıdığı tespit edildi.

 

İkinci sırada başrollerini Aras Bulut İynemli, Dilan Çiçek Deniz, Mustafa Üstündağ, Erkan Kolçak Köstendil, Öner Erkan, Rıza Kocaoğlu, Nebil Sayın, Kubilay Aka ile Ercan Kesal ve Perihan Savaş gibi usta oyuncuların paylaştığı Çukur yer alırken İstanbul’un en belalı mahallerinden Çukur’da yaşayan insanların hayatlarının çarpıcı bir dille anlatıldığı dizi ile ilgili yazılı basında 159 haber çıktığı belirlendi.

Listenin üçüncü sırasında ise başrollerini Halit Ergenç ve Bergüzar Korel’in paylaştığı Vatanım Sensin yer alırken Kurtuluş Savaşı yıllarının etkili bir dille anlatıldığı dizi ile ilgili yazılı basında 136 haber yer aldığı görüldü.

 

Kanallarda yayınlanan yerli dizilerin medya yansımalarının takip edildiği incelemeye göre, başrollerinde Oktay Kaynarca, Deniz Çakır ve daha bir çok başarılı ismin yer aldığı Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz ile ilgili geçen ay yazılı basında 132 haber çıktığı belirlendi.

İlk iki sezon ekranlarda en çok izlenen diziler arasına üst sıralarda yer alan ancak bu sezon aynı başarıyı gösteremeyen Kırgın Çiçekler hakkında ise yazılı basında 106 haber yayınlandığı saptandı. Başrollerinde Gökçe Bahadır, Aslıhan Gürbüz, Bade İşçil ve Tülin Özen yer aldığı Türk gerilim dizisi Ufak Tefek Cinayetler ile alakalı ise yazılı basında 103 haber çıktığı tespit edildi.

 

Yazılı basında geçen ay en fazla konuşulan yerli diziler arasında Kanatsız Kuşlar, Gülizar, Aşk ve Mavi, Çocuklar Duymasın ve İstanbullu Gelin dizileri de öne çıkan diğer yapımlar olarak dikkat çekti.

 

 

— 

Yaşar EYİCE

0532 781 95 18

 

E-Posta: yasar.eyice@gmail.com

ve yeyice@mynet.com

Twitter: @Yeyicee

Facebook:  yasar.eyice.311

Bir yanıt yazın

Top