Buradasınız
Anasayfa > Genel > Dini siyasete alet edenler!   YAŞAR EYİCE

Dini siyasete alet edenler!   YAŞAR EYİCE

Sosyal Medyada Paylaş

*- Hayatın gerçeği, fiyatlar düşmez

*- Ayşe Teyze ne kullanıyor?

*- Nereye doğru gidiyoruz?

*- Hayatın gerçeği, fiyatlar düşmez

*- Ayşe Teyze ne kullanıyor?

*- Nereye doğru gidiyoruz?

En basit tabiriyle, Bayramlar, birlik ve beraberliğimizi perçinleyen, hoşgörü ve paylaşımın en güzel örneklerinin sergilendiği kutsal günlerimizdir.

Bayramların özünde, dayanışma, hoşgörü, barış ve mutluluk vardır; kine, nefrete, şiddete, kavgaya ve düşmanlığa asla yer yoktur.

Adaletin ve hukukun evrensel ilkelerinin yerle bir edildiği, toplumsal barışın ve dayanışmanın yok edildiği, içerde ve dışarda zor günlerden geçtiğimiz bugünlerde bayramı noktaladık.

 *-

Ancak şu çok iyi bilinmelidir ki;

Kişisel ikbal ve koltuk sevdasıyla hareket edenler, dini siyasete alet ederek istismar edenler, toplumu ayrıştırmaktan çekinmeyenler asla amacına ulaşamayacaktır.

Yurttaşlarımız huzurumuzu bozmaya çalışanlara asla fırsat vermeyecektir.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan acı olayların son bulduğu, gözyaşının yerini sevince bıraktığı, işsizliğin, yoksulluğun, baskıların ve yasakların son bulduğu; gerçek anlamda demokrasiyi, adaleti ve barışı büyüten, ürettiğini eşit ve hakça paylaşan bir ülke ve dünya özlemimi bir kez daha yineliyorum.

Bunları söyleyen; İzmir Milletvekili Mahir Polat…

Diğer milletvekilleri gibi ne gördüm, ne de tanıyorum…

Ama CHP’deki kayıkçı kavgasından herkes gibi haberim var…

*-

Size hayatın bir gerçeğinden daha söz edeyim:

Yaşanan kriz sonrası yem fiyatları çok yükseldi.

Üretim maliyetleri arttı, üretim zorlaştı, acil tedbir alınmalı.

Yem probleminin çözümü; meraların kooperatifler aracılığıyla üreticilerimize tahsis edilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.

Kurbanlık hayvan yetiştiren küçükbaş ve büyükbaş hayvan  yetiştiricilerinin yeniden hayvan alabilmeleri için mevcut fiyatların düşük olduğunu ve bu yem fiyatları ile yeni hayvan yetiştirmenin mümkün olmadığını söylüyorlar ama nedense ne yetkililer duyuyor, ne de yandaş basın söz ediyor.

Üretici para kazanamazsa, hayvan yetiştirmeye devam edemeyecek ve bu durum gelecekte çok büyük krizlerin doğmasına sebep olacak.

Umarım; Hayvan kesiminde de ehil kişiler tarafından ve hijyen koşullarına uygun alanlarda kesim yapılır.

*-

Biliyorsunuz; yetkililerden bazıları, ‘Ayşe teyze dolar mı kullanıyor?’ demişti.

Doğru!

Ben de, Ayşe Teyze gibi dolar kullanmıyor ama doğalgaz dolar, yüzde ellisi doğalgazla üretilen elektrik dolar, hayvan ithal ediyoruz o da dolar, kuru bakliyat ithal ediyoruz o da dolar, samanda dolar, ilaçta dolar… Sonuç itibari ile Ayşe teyze cebinde dolar ile gezmiyor olsa da yaptığı ödemelerin tamamının temelinde dolar var.

Bu nedenlerle ülkemizin bir an evvel tüketim ekonomisinden çıkıp, üretim ekonomisine geçmesi uzmanlarca ileri sürülüyor.

*- Asıl savaş ABD’nin kendi içinde

ABD Başkanı Trump, kendi ülkesinde de adeta herkesle kavgalı.

Trump, eski CIA Direktörü Brenan’ın ülke sırlarına erişim iznini iptal etti. Eski FBI, NSA ve DNI başkanları ve çok sayıda güvenlik ve istihbarat yetkilisinin güvenlik izinleri de gözden geçiriliyor.

Trump’ın ‘halk düşmanı’ ilan ettiği Amerikan medyası da, ‘Biz kimsenin düşmanı değiliz’ temalı ‘özgür basın’ kampanyası başlattı.

Kampanyaya 350’den fazla gazete katıldı.

New York Valisi Andrew Cuomo, Trump’ın ‘Yeniden Büyük Amerika’ sloganının içinin boş olduğunu söyledi.

Bu arada ABD Başkanı Trump ile ülkesindeki istihbaratçıların savaşı kızıştı.

Boston Globe, başyazısında Trump’ı, medyayı kontrol altına alarak ülkedeki gücü ele geçirmekle suçladı.

New York Times gazetesi de yorum köşesinde, okuyuculara yerel gazetelere abone olma çağrısı yaptı.

İngiltere’den The Guardian gazetesi de kampanyaya destek veren medya kuruluşları arasında yer aldı.

Belki hatırlayan olur ben de, kaç kez özellikle CHP’ye ve muhalefete seslendim, ‘Eğer sesinizi duyurmak istiyorsanız, yerel medyaya yönelin!’ diye…

*- Dikkatimizi sürdürmeliyiz

Bu iş biraz uzun sürdü…

Ama yalnız bizim değil, dünyanın gündemini koruyor.

Bu yüzden konuya sık sık eğilme ihtiyacını duyuyorum.

Öyle ki 9 günlük Kurban Bayramı tatili olmasına rağmen, yani herkes tatil modunda olmasına rağmen, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ciddi uyarısını yapmak zorunda kaldı.

Tepedekiler ise ‘Onların doları varsa, bizim de Allah’ımız var!’ sistemini, düşüncesini sürdürüyor.

Yandaş medya da, bakalım ‘tatil dönüşü’ ya da ‘kaza haberlerinden’ sıyrılıp dünya gerçeklerine ne zaman dönecek?

*- Brunson davasını aştı

Amerika’nın başkenti Washington’daki düşünce kuruluşlarından Wilson Center’ın ev sahipliğinde ‘Krizdeki Türk-Amerikan İlişkileri: Nereye Doğru Gidiyoruz?’ başlıklı bir panel düzenlendi.

Telekonferans yöntemiyle düzenlenen panelde konuşan uzmanlar, iki ülke arasında derin bir güven bunalımının yaşandığı ve rahip Andrew Brunson serbest bırakılsa dahi sorunların ortadan kalkmayacağı mesajını verdi.

Kurban Bayramı’nın sona ermesiyle gelecek hafta Amerika’dan yeni yaptırımların gelebileceğini, Washington’un elindeki ekonomik yaptırım seçenekleri bakımından sadece ‘buzdağının görünen ucunu’ kullandığını belirten konuşmacılar, Erdoğan ile Trump’un birbirlerine ağır suçlamalardan kaçtıklarını da dile getirdiler.

Lehigh Üniversitesi’nden Henri Barkey, iki ülke ilişkilerinde Brunson meselesinin yanısıra başka önemli sorunlar da olduğuna dikkati çekerek, Amerika’nın IŞİD’e karşı savaşta Suriyeli Kürtler’e desteği ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planlarını örnek verdi.

Özellikle bu üç sorun temelinde Türkiye ve Amerika arasındaki krizin bugün ‘çok çok ciddi’ bir seviyeye ilerlediğine işaret eden Barkey, daha önce de iki ülke arasında sorunlar yaşansa da şimdiki durumun öncekilere göre bir farklılık içerdiğini, Türkiye’de Amerika karşıtı söylemlerin daha önce hiç bu kadar kötü seviyelere düşmediğini söyledi.

Barkey, ‘Amerika’daki birçok kişi Türkiye’yi çok umursamaz, bu kadar üzerinde düşünmez ama Türkiye’de size garanti ederim her bir kişi Amerika hakkında, kriz hakkında fikir sahibidir, Amerika’ya öfkelidir ve hükümet tarafından da Amerikan karşıtı olmaya itilir’ dedi.

Bu durumun uzun vadeli sonuçlar yaratacağı ve buradan geri dönmenin de çok çok zor olacağı değerlendirmesinde bulunan Barkey, ‘Bence Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarda kaldığı sürece Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkiler hasarlı olmaya devam edecek. Evet, Türkiye NATO üyesi ama iki ülke arasındaki gerilim artmaya devam edecek. En nihayetinde Brunson da diğerleri de bırakılacaktır ama ilişkilerin tadı artık çok kaçtı’ ifadesini kullandı.

Bu arada şunu da belirteyim; geçen yıl, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası ayağı olduğu iddiasıyla Henri Barkey hakkında yakalama kararı çıkardığına dair haberler yayınlamıştı.

*- ‘Son ABD yaptırımları anlamsız’

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ABD’nin Rusya’ya yönelik son ekonomik yaptırımlarının anlamsız olduğunu söyledi. Putin, Washington’un sonunda yapıcı diyalog noktasına gelmesini umduğunu belirtti.

*- Sonradan öğrenmiş!

Amerika Başkanı Donald Trump başkanlık döneminin ve siyasi kariyerinin en riskli anlarından biriyle karşı karşıya.

Kendisiyle geçmişte çok yakın çalışan ekipten iki kişi eş zamanlı olarak suçlu bulundu.

Başkan Trump ise Fox News kanalına yaptığı açıklamada kendini savundu ve eski özel avukatı Michael Cohen’in, kendisiyle cinsel ilşikiye girmiş olduğunu iddia eden iki kadına sus payı olarak para ödediğini ancak ödeme yapıldıktan sonra öğrendiğini söyledi.

Trump, ‘Sonrasında öğrendim. Bu para da kampanyam için yapılan bağışlardan değil, benim cebimden çıktı’ dedi.

*- EBSO’dan, acil öneriler

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ‘Küresel ekonomideki gelişmeler, jeopolitik riskler, gelişen ekonomilerde yaşanan sorunlar, ABD ile karşılıklı yaptırım boyutuna ulaşan kriz, makroekonomik dengelerimizdeki bozulma ile birleşince son 15 gündür bir döviz türbülansının içine çekildik. ABD ile gerginliğin bitmesi için belki biraz zamana ihtiyacımız olabilir.

Türk sanayicileri olarak, krizlere karşı her zaman yelkenimizi açmayı bildik. Ancak, bu süreçte çok daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Çünkü, ABD bugün Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarını hiçe sayarak, küresel ticarete yön vermeye çalışmaktadır’ dedi.

Yorgancılar, sanayicilere bu sıkıntılı süreçte neler yapılması gerektiğini de maddeler halinde sıralayarak, dikkatlerini çekti.

***-

GÜNCEL

*- Oda fiyatlarında en pahalı şehirler belli oldu

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından yapılan araştırmada, tüm yıldız kategorilerinde ortalama oda fiyatlarının en pahalı olduğu ilk üç şehir sırasıyla Paris, Tel Aviv ve New York olarak öne çıktı.

Paris gecelik ortalama 263 Euro ile konaklamada dünyanın en pahalı şehri oldu.

 İstanbul’un gecelik konaklama fiyatı ise ortalama 88 Euro oldu.

*- Ticaret Odası’nda önemli toplantı

İzmir – Sharjah (Birleşik Arap Emirlikleri) arasında direk uçuşların başlaması nedeniyle; BAE ile turizm, gelinlik, balıkçılık, sağlık sektörü başta olmak üzere potansiyel iş hacmi bulunan sektörlerin temsilcilerine bilgi vermek amacıyla; 27 Ağustos 2018 Pazartesi günü, saat 17.30’da, İzmir Ticaret Odası’nda toplantı düzenlenecek.

Açılış konuşmasını, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler’in yapacağı toplantıda; Air Arabia Havayolu Şirketi, İzmir- Sharjah direk uçuşlarını tanıtacak

Yaşar EYİCE
0532 781 95 18
Twitter: @Yeyicee
Facebook:  yasar.eyice.311
 

Bir yanıt yazın

Top