Buradasınız
Anasayfa > KÖŞE YAZARLARI > Bu düzende oluyor YAŞAR EYİCE

Bu düzende oluyor YAŞAR EYİCE

Sosyal Medyada Paylaş

*– Tam ‘darbe’ konuşuluyordu ki, iki bakanın da katıldığı video konferansta AKP’li Turizm Bakanı ile AKP’li Serik Belediye Başkanı arasında ‘rüşvet’ tartışması çıktı. İki Bakan da önceki AKP’li başkanın rüşvet aldığını resen kabul etti.
*- İYİ Parti olayı Meclis’e taşıdı. Sorular soruldu… Bakalım yanıtlarını ne zaman öğreneceğiz.
*- Bu akşam iki gün aradan sonra akaryakıta yine zam haberi geldi.
*- Karabağlar’da berberlere destek paketi dağıtıldı.
*-
*- YAŞAR EYİCE
*- Okuyunca belki şaşıracaksınız, ya da ‘Olur böyle vakalar Türk Polisi yakalar’ diyeceksiniz…

Haberi öğrenince ‘yok canım!’ dedim.
Olur mu?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile AKP ‘li Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan arasında rüşvet tartışması yaşandı.
‘Böyle bir şey olabilir mi?’ diye habere şüphe ile bakarken bu kez
İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi’nin verdiği soru önergesinde, Bakanlığın hazırladığı ‘çevre düzeni’ planıyla, daha önce halkın denizden yararlanması için ayrılan ‘Günübirlik Tesis Alanı’, ‘Orman Yangın Üssü Alanı’ ve ‘Spor Alanı’ niteliğindeki kıyı arazisinin büyük kısmının Turizm Tesis Alanı’na dönüştürüldüğü belirtildiğini öğrendim.
‘Ateş olmayan yerden duman çıkar mı?’ denilen atasözümüzü de anımsadım.

*- Bin pişman olmuşlardır

Bir zamandır; Antalya Belek Kadriye’deki plaj konusu bir süreden beri farklı konularla gündeme geliyor.
Konu son olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un Serik Belediye Başkanı’nın rüşvet aldığı iddiasıyla gündemde.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Antalya’nın Serik ilçesinde Kadriye ve Belek halk plajlarını otellere tahsis etmesiyle ilgili tepkiler devam ederken, dün bakanlarla yapılan toplantıda beklenmedik olay yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte Ankara’dan telekonferans yöntemiyle Antalya’nın yöneticileriyle toplantı yaptı.

*- Kimler vardı

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, AKP milletvekillerinin tamamı, AKP İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, AKP ilçe başkanları, AKP’li tüm belediye başkanları, MHP İl Başkanı Hilmi Durgun, MHP İlçe Başkanları, tüm kurumların il müdürleri ve banka müdürleri toplantıya katıldı.
Toplantıda AKP’li Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan, Bakan Ersoy’a halk plajlarının belediyede kalması için ısrar etti.

*- Toplantıdan ayrıldı

Aputkan’a ‘Aynı uygulamayı Çeşme ve Bodrum’da da yapıyorum, hiç sorun çıkmıyor. Serik’te neden sorun çıkıyor?’ diye sordu.
Plajların halka kalması konusunda ısrar eden Aputkan’a bu kez Bakan Ersoy, ‘Belediye çalışanların sürekli Ankara’ya gelip bakanlık çalışanlarımızdan taleplerde bulunuyor.
Biz bu vatan için çalışıyoruz ama siz öyle değil.
Belediye yöneticileriniz aracılığıyla otellerden rüşvet almayı bırakın. Rüşvet alıyorsunuz!’ diye konuşunca Aputkan, telekonferans sistemiyle yapılan toplantıdan ayrıldı.

*- Aman….Aman!…

Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan Bakan Ersoy’a yönelik zehir zemberek bir açıklama yaptı.
İşte Aputkan’ın o açıklamasından bir özet:
‘…Toplantı sırasında Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Abdurrahman Başkan ve AKP Milletvekili Kemal Çelik tarafından gündeme getirilen, benimde söz alarak açıklamalarda bulunduğum günü birlik alanlarla ilgili, Turizm Bakanı konuşmasının bir yerinde; Serik Belediyesi tarafından günü birlik alanda bulunan işletme sahibinden 500.000 Lira para alındığını belirtmesi üzerine, ben söz alarak ‘13 aylık Belediye Başkanıyım ‘diye söze başlayınca.
Dışişleri Bakanı, ‘Başkan olay sizinle ilgili değil daha önceki döneme ait bir olaydır’ dedi.
Turizm Bakanı da aynı şekilde ‘daha önceki döneme ait’ dedi.
Bende Turizm Bakanı’na ‘Devletin bakanı olarak bunu biliyor da üzerine gitmiyorsanız yazıklar olsun!’ dedim ve toplantıyı terk ettim.

*- Soruşturma istiyorum

60 civarında kişinin katıldığı bu toplantıda geçen 500.000 Lira para alınma olayı ile ilgili 2 Bakan’dan, milletvekillerimizden ve 2 il başkanımızdan gerekli açıklamaların yapılmasını istiyorum.
Bu 500.000 Lira konusuyla ilgili İçişleri Bakanımızdan soruşturma yapılması için müfettiş talebinde bulunacağım.’

*- Bakan Ersoy Cumhurbaşkanı’na şikâyet edilmişti

Tartışmanın altında yatan asıl nedenin, yapılan imar değişikliği ile Belek ve Kadriye halk plajlarının, otellere tahsis edilmek üzere küçültülmesi. Serik Belediyesi’nin yasal girişimleri geçtiğimiz günlerde mahkeme tarafından reddedilmişti.
İmar değişikliğine tepki duyan Serik halkı ise yaptığı protestoda Bakan Ersoy’u Cumhurbaşkanı’na şikâyet etmişti.

*- Soru önergesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Antalya’nın Serik ilçesindeki Belek ve Kadriye sahillerindeki plan değişikliği ile ilgili, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verildi.
İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi’nin verdiği soru önergesinde, Bakanlığın hazırladığı ‘çevre düzeni’ planıyla, daha önce halkın denizden yararlanması için ayrılan ‘Günübirlik Tesis Alanı’, ‘Orman Yangın Üssü Alanı’ ve ‘Spor Alanı’ niteliğindeki kıyı arazisinin büyük kısmının Turizm Tesis Alanı’na dönüştürüldüğü belirtildi.

*- Rakamlarla

Plana göre Belek Mahallesindeki 92 bin metrekarelik günübirlik tesis alanının 69 bin metrekareye düşürüldüğü, 103 bin metrekarelik kamping alanıyla 16 bin metrekarelik spor alanının tamamen ortadan kaldırıldığı, oman yangın üssü alanının daraltıldığı ve toplamda 247 bin metrekarelik kısmın ‘turizm tesis alanı’na dönüştürülüğü ifade edilen soru önergesinde, Kadriye sahilinde ise 124 bin metrekarelik günübirlik tesis alanının 82 bin metrekareye düşürüldüğü kaydedildi.
8 kilometrelik sahilde halkın kullanımında olan 498 metrelik sahilin 286 metreye düşürüldüğü belirtilen soru önergesinde, ‘’Ayrıca 23.420 m2’lik park alanı, 1200 m2’lik teknik alan, 1998 m2’lik orman alanı, 515 m2’lik Golf ve konaklama alanı iptal edilerek büyük bir alan turizm tesis alanına dönüştürülmüştür.’’ ifadelerine yer verildi.

*- Sorular!

1-Söz konusu plan Anayasada belirtilen kıyılardan yararlanmada kamu yararı gözetilmesine ilişkin hükümlere aykırı hareket edildiğini düşünüyor musunuz?
2-Vatandaşlarımız planlamada kamu yararının değil, rantın gözetildiğini düşünüyorlar. Bu konuda nasıl bir açıklamanız olacaktır?
3-Kadriye mahallesinde, doğa ve ormanların korunduğu, doğayla bütünleşik, halk ile turistlerin birlikte sahilden yararlandığı bir turizm yürütülmekteydi. Bu planlar yapılırken hangi rant beklentili yatırımcıların isteğine yönelik düzenlenmiştir?
4-Plan değişikliklerinde, bölgenin 10-20-30 yıllık nüfus projeksiyonları dikkate alınmış mıdır?
5-Artan nüfus yoğunluğunu karşılayacak yeterli teknik ve sosyal alt yapı alanları ayrılmış mıdır?
6-İki ayrı halk plajının 29 yıllığına TURAŞ A.Ş’ye tahsis edildiği doğru mudur?
7-Dünyada ve ülkemizde yaşanan Kovid-19 kaynaklı salgın nedeniyle halkın evde kalmasının tavsiye edildiği bu süreçte, kamuoyu vicdanını yaralayan imar ve yapılaşma uygulamalarına hız verilmesi doğru mudur?’

*- İşte gerçek

Geçenlerde de Bakanın kendi oteli için bir koyu kapattığı haberleri sosyal medyada yer almıştı.
Hadi bunlar yalan diyelim…
Ama bir gerçek var:
İki AKP’li bakan’ın da belirttiği ‘rüşvet olayında’ önceki belediye başkanı da AKP’li idi…
Bakalım yarın ne olacak?
AKP’li belediye başkanı sözlerini geri mi alacak?
Mahkeme kararı tekrar gündeme gelecek mi?
Reis bu konuda ne diyecek?
Halbuki ne güzel pazartesiden bu yana ‘darbe’yi konuşuyorduk…
Tehditleri, CHP’lilere gösterilen mermileri, Boğazda boğulacakları…

***-

GÜNCEL

*- Menemen’de ‘Üst Geçidi’ çalışmaları yeniden başladı

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kısa süreliğine beklemeye alınan, Menemen’in önemli yolcu aktarım birimlerinden biri olan Kasımpaşa Üst Geçidi yapım çalışmalarına yeniden start verildi.
Menemen’de İzmir Çanakkale Otoyolu üzerinde bulunan eski Kasımpaşa Üst Geçidi, Menemen Belediyesi tarafından Ekim ayı sonunda sökülmeye başlanarak yerine modern ve daha kullanışlı yeni bir üst geçit yapım çalışmalarına başlanmıştı. 100 gün içerisinde tamamlanması planlanan üst geçidin inşaat çalışmalarına Koronavirüs tedbirleri kapsamında ara verilmek zorunda kalınmıştı. Menemen’in önemli yolcu aktarım birimlerinden biri olan Kasımpaşa Üst Geçidi’nin yapım çalışmalarına bugün itibariyle yeniden başlandı.

*- CHP’li meclis üyeleri gıda paketi hazırladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Biz Varız dayanışma kampanyasına Halkın Bakkalı’ndan gıda paketi alarak katılan veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri gıda paketleme işlemine de yardım etti.
CHP’li Belediye Meclis Üyeleri ile bir araya gelen Başkan Tunç Soyer, ‘Her biri ile iftihar ediyorum. Önderlik böyle bir şey. Arkadaşlarımız İzmir’e örnek oluyor. İzmir’e yakışan bu. Sadece bağış yapıp desteğe ihtiyacı olan yurttaşlarımıza gıda paketi göndermekle yetinmediler. Gelip bizzat emekleriyle paketlemeye katılıyorlar. Onlarla gurur duyuyorum, iyi ki varlar’ dedi.

*- Artık marul da var

İzmir Büyükşehir Belediyesi Menderes’teki Değirmendere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 20 bin marul aldı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri günde 3 bin marulu gıda yardım kolileriyle birlikte dağıtmaya başladı.
Gıda paketlerine daha önce de kooperatiflerden alınan taze bakla, bezelye ve sakız enginarı eklenmişti.
Değirmendere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aykut Dikmen koronavirüs salgını nedeniyle üreticinin yaşadığı sıkıntıları giderebilmek adına Başkan Tunç Soyer’in devreye girmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi.

*- Karabağlar Belediyesi’nden berberlere destek

Karabağlar Belediyesi, koronavirüs salgınına karşı önlem ve mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürürken, bu süreçte mağdur duruma düşen kesimleri de unutmadı.
Haftalardır ihtiyaç sahibi binlerce aileye gıda ve hijyen kolisi ulaştıran Karabağlar Belediyesi, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında işyerleri kapatıldığı için zor günler geçiren ilçedeki berberlerin de yanında oldu.
Bu kapsamda, İzmir Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası’yla yapılan görüşmeler sonucu belirlenen ilçedeki 240 berbere, gıda kolisi dağıtıldı.

*-

Bir yanıt yazın

Top