Buradasınız
Anasayfa > Genel > Algı savaşında “yerli” güçler sahnede

Algı savaşında “yerli” güçler sahnede

Sosyal Medyada Paylaş

Stratejist ve İletişim Danışmanı olan Cem Bağcı, günümüzde silahlar ile yapılan savaşların yerini algı operasyonlarının aldığını kaydetti. Bazı ülkelerin savaşlarda askeri mühimmat yerine, psikolojik baskı kuran algı operasyonlarını yönettiğini vurgulayan Bağcı, Türkiye Algı Merkezi’ni kurarak yerli ve milli güç olarak saf tuttuklarını belirtti.
Algı Operasyonlarının ABD Başkanlık Seçimlerinde ya da Uluslararası krizlerde çokça kullanıldığını ifade eden Bağcı, ’’Algı operasyonları psikolojik savaş teknikleri ile birlikte savaşın yeni şekli olarak kabul ediliyor. Öyle ki, ülkeler artık algı yönetimi operasyonları gerçekleştirmek, “itibar suikastleri” yapmak için “siber ordular” kuruyor. Türkiye de yıllardan beri sahip olduğu jeopolitik önemden dolayı bu tür operasyon ve saldırılara çok açık durumda hatta yaşanmış bir çok olayda dış güçlerin ülkemiz üzerinde bu yönde saldırılar düzenlediği biliniyor. İşte bu savaşta yerli güçlerden oluşan bir “ordu” oluşturmak ve vatan savunmasının başına geçmek üzere yola çıktık. İletişim danışmanları, stratejistler, çeşitli dallardan akademisyenler ve teknoloji uzmanları ile birlikte bir araya gelerek Türkiye Algı Merkezi’ni kurduk.’’ dedi.
PSİKOLOJİK SAVAŞLARA ÖNEM VERİLİYOR
Türkiye Algı Merkezi’nin kuruluş amacının Türkiye üzerinde oynanan algı oyunlarını, ülkemize ve ülkemiz değerlerine karşı düzenlenen itibar suikastlerini çözümlemek, engellemek ve karşı koymak olduğunu ifade eden Stratejist Cem Bağcı, “Bugün ABD, Rusya, Çin gibi dünya üzerinde hak ve söz sahibi olduklarını iddia eden ülkelerin tümü, artık konvansiyonel ordulardan ve silahlardan daha çok algısal ve psikolojik savaşlara önem veriyor. Günümüzde ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gelişimi iyi izleyin. Burada aslında iki ülke de askeri hiç bir hamle yapmıyor. Ancak Kuzey Kore bilinmezliğinden kaynaklanan gizemini, ABD ise tam tersine bütün dünyaca bilinen gücünü abartarak, birbirlerine ve tabi ki tüm dünyaya karşı bir algı oyunu oynuyorlar. Bu tam anlamıyla bir psikolojik savaştır. Belki bu sürecin sonunda tek bir mermi bile atılmayacak, tek bir kişi bile “düşman” kurşunuyla can vermeyecek ama bu iki ülkeden biri bu savaşı psikoloji ve algı teknikleriyle kazanarak, rakibini sahadan silecek. İşte kastettiğimiz ve dikkat çekmeye çalıştığımız savaş budur. Bugün asıl tehlike budur. Bugün ülkemiz üzerinde de benzer oyunlar oynanıyor. Ülkemize de her gün çeşitli algı operasyonları gerçekleştiriliyor. Bizim amacımız, bu operasyonları daha sonuca ulaşmadan fark ederek, önleyici hamleleri yapmak, boşa çıkarmak ve misliyle cevap verilmesi için gerekli hazırlığı yapmak.” şeklinde konuştu.
“ABD’DEKİ 4 DAVAYI YAKINDAN İZLİYORUZ”
Son zamanlarda özellikle ABD basının da ve oradan kaynak gösterilerek bazı Türk medya organlarında yer alan bazı haberlerin bir algı operasyonu olduğuna değinen Bağcı, “Amerika’da görülmekte olan dört dava ve bu davalara yönelik basında çıkan haberleri yakından izliyoruz ve analiz ediyoruz. Bu davalar, adli yönleri bir yana, haber malzemesi olarak kullanılarak tüm dünya basınında Türkiye’ye karşı bir silaha dönüştürülmüş durumda.” diye konuştu.
’’BOMBADAN DAHA TEHLİKELİ’’
Ünlü bir sosyal medya platformunda yer alan haberleri 1 yıldır izleyerek algoritmaya dönüştürdüklerini belirten Bağcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye, dünya gündemi başlığı altında 33 kez trend olmuş. Bu 33 haberin 31 tanesi olumsuz, 2 tanesi ise nötr. Ne yazık ki Türkiye hakkında dünya gündeminde bir tane bile olumlu haber, yazı bulamıyorsunuz. Bugün dünya medyasının bu tip sosyal medya trendlerinden beslendiğini düşünürseniz, bu olumsuz haberlerin etkisini 1000 ile çarpmak gerekir. Sonuçta milyonlarca kişiye servis edilen bir imajdan bahsediyoruz. İşte bu, Türkiye’ye karşı oynanan oyunlardan biridir. Bunu küçümsemeyin, size şöyle örnek vereyim: son ABD Başkanlık seçiminde Rusya’nın seçim sonuçlarını manüple ettiği iddiası vardı. Bu iddia şuna dayanıyor. Binlerce anonim Rus hesabı, ABD seçmeninin görüşlerini ve kararlarını etkileyecek derecede sahte ve abartılmış haberler yayıyorlar sosyal medyada. Örneğin siyahi vatandaşlara yönelik olumsuz ve nefret uyandıracak paylaşımlar yapıyorlar. Bu o kadar sık ve yoğun yapılıyor ki, sonuçta ABD’li bir seçmen bu haberlerin etkisinde kalarak siyahi vatandaşlara karşı tepki geliştiriyor ve oyunu da buna göre belirliyor. İşte bugün klasik anlamda toptan tüfekten, bombadan daha tehlikeli dediğimiz şey budur. Birisi size başınıza silah dayayarak oy kullandıramaz ancak bilimsel ve sistemli şekilde her gün girdiğiniz Facebook hesabınızdan size gösterilenlerle oyunuzu değiştirebilir.”
Kurduğu Türkiye Algı Merkezi ile kısa bir süre sonra çeşitli projlere imza atacaklarını aktaran Cem Bağcı, yapılan operasyonlar hakkında ilgili makamlar ile koordineli bir şekilde çalışıp milli ve yerli bir güç olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bir yanıt yazın

Top