Buradasınız
Anasayfa > KÖŞE YAZARLARI >  AHMET TEZER’İN RENKLİ DÜNYASI: ŞEHİR FOTOĞRAFÇILIĞI  ÜNAL TÜMİN

 AHMET TEZER’İN RENKLİ DÜNYASI: ŞEHİR FOTOĞRAFÇILIĞI  ÜNAL TÜMİN

Sosyal Medyada Paylaş

Gazeteler… Gazeteciler… Yani Basın…

Toplumların olmazlarıdır. Çünkü; Basın demokrasiyi büyütür…

Ama gelin görün ki, yerelden ulusala kadar “Basın Özgürlüğünde“ 99. Sıradan , 153.  Sıraya düşmüşüz! Başta benim üyesi olmaktan gurur duyduğum İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve de basın kuruluşları düzenledikleri panellerde bunu acı bir gerçek olarak ortaya koydular… Muhalefet Partileri bu gereceği dile getirmelerine rağmen maalesef Meclis’te kimin eli, kimin cebinde belli değil; kimileri de adeta “Üç Maymunu” oynuyor!

Son olarak görüştüğüm İzmir Millet Vekili, değerli meslektaşım Atilla Sertel’ de üstüne basa basa “Kimsenin şüphesi olmasın, Basın Demokrasiyi büyütecektir” dedi.

*

10 Kasım Çarşamba günü hayatını vatanın bağımsızlığına adayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ilk Cumhur Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 83. Yıldönümünde saygı ve hasretle andık. O gün, konuşulan konuların başında “Cumhuriyet ve Demokrasi” geldi.

Bu soruya yine Atatürk’ün ağzından özetle şu cevapları verildi: “Demokrasi esasında bireyseldir. Bu nitelik vatandaşın egemenliğe insan sıfatıyla katılmasıdır. Demokrasi memleket aşkıdır.”, “Cumhuriyet Rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.”

Sonuç; Basın demokrasiyi büyütür…

*

Bu arada “İzmir Şehir Fotoğrafçıları“ grubu kurucularından olan Cumhuriyet ve Demokrasi aşkı ile yetişen öğrencilerimden Ahmet Tezer’le de uzun uzun sohbet etme fırsatım oldu. 1961 İzmir doğumlu evli ve iki kızı bulunan Ahmet Tezer, Kahramanlar İlkokulundan sonra Alsancak Ortaokulu, Namık Kemal Lisesi, AÜ İktisat Fakültesi, AÖF  Medya ve İletişim, AÖF Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümlerinden mezun olmuş. Şimdi de AÜ Tarih Fakültesinde öğrenimini sürdürüyormuş…

Bilişim, Otomotiv ve Motosiklet Firmalarında yöneticilik yapmış. 12 yıl kendi kurduğu Danışmanlık ve Hizmet Firması’nda özel ve resmi kuruluşlara destek vermiş. Türkiye Bilişim Derneği ve mesleğiyle ilgili derneklere üye olan Ahmet’in en önemli hobisi fotoğraf çekmek, kitap okumak, kaliteli film seyretmek ve müzik dinlemekmiş.

Şehir Fotoğrafçılığı Grubu’nda neler yaptığını merak ettim. “O benim yaşam parçam. Fakülte eğitimini aldığım fotoğrafçılık mesleğinde, İzmir’e olan vefa borcumu ödemek İzmir’in tarihini zamandan ileriye almak amacı ile Sosyal Medya’da ‘İzmir Şehir Fotoğrafçıları’ grubunu kurdum. İzmir’i yaşadığım zaman diliminde grup arkadaşlarım ile fotoğraf kadrajında saklayıp ileri kuşaklara iletmek istiyoruz.” Dedi.

Şehir, İnsan ve Sokak Fotoğrafçılığını çok seven Ahmet Tezer, İzmir’in ve İstanbul’un sokak aralarını, tarihin izlerini, insanlarını fotoğraf karelerine sığdırıyor ve bunları Yurtdışı ve içi platformlarda  sergiliyormuş. Stok sitelerinde fotoğrafları satılıyormuş. Özel ilgi alanlarından biri olan Tarih üzerine çalışmaları devam eden Ahmet Tezer’in Ulusal bir gazeteden 2012 yılında aldığı “En Bilge Forum” ödülü ile bir motorlu araçlar firmasına yaptığı çalışmadan dolayı “Marka Geliştirme Ödülü” bulunuyor.

Yaptığı gezilerde Özellikle Türkiye’de Kapadokya Bölgesi ve İstanbul’un tarihi ve doğal mekanları geçmişin izlerini  takip etmek ona büyük heyecan veriyormuş. Nitekim 8 bin yıllık geçmişi olan İzmir ve Çevresini Dünya ve Türkiye’ de  ayrıntılarıyla tanımayan insanlara  aktarmaya çalışan Ahmet Tezer’i yurtdışında İsviçre’nin doğası, Taiwan’ da ise yerel , tarihi mekanları çok etkilemiş. Nitekim bu fotoğraflardan bilinmeyen gerçekleri konusunu da şöyle anlattı:

“İleride internet ortamında hayata geçirmeyi düşündüğüm “Tarih üzerine” sayfamda  anlatmaya çalışacağım. Sayın Ara Güler fotoğraflarıyla Kayıp Kent Aphrodisias Antik Kenti’ni gün yüzüne çıkarmış, dünya mirasına eklenmesine neden olmuştur. Ayrıca Ağrı Dağı’nda olduğu iddia edilen NUH’ un Gemisinin aslında Cudi Dağı’nda olduğunu fotoğraflarıyla dünyaya lanse etmiş. Doğru bilinen bir yanlış düzeltilmiştir. Neden bizlerde bunun benzerlerini hayata geçirmeyelim? Belki de vardır! Zamana bırakmak istiyorum.”

Çocuklara yardım amacı ile düzenlenen bir karma fotoğraf sergisinde bağışladığı fotoğrafında  katkısı ile  S.B.Ü Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve araştırma  Hastanesi onkoloji  servisine  iki adet solunum cihazı ve köy okullarında okuyan ihtiyaç sahibi çocuklara giyim malzemesi alınmış. Bu da işin keyifli tarafı imiş.

Yaptığı, bir makine al, deklanşöre bas işi değil, eğitim gerektiren bir konu imiş. Son sözü de şu Ahmet Tezer’in: “

“Fotoğrafçılık, bakış açınızı değiştirir. Estetik kazandırır. Anı yakalar ve zamanı dondurur. Geçmiş ile gelecek arasında bağlantı kurar. İnsanları, şehirleri, doğayı bugün var olan haliyle ileriye taşır. Sizde bu görevin bir parçası olmak istiyorsanız, en azından  temel bir eğitim almanız , bakış açınızı geliştirmeniz gerekiyor. “

 

unaltumin@hotmail.com

Bir yanıt yazın

Top