Buradasınız
Anasayfa > Genel > Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Pala: ‘Taksici kardeşlerimizi uyarıyoruz, kaçak mülteci taşımayın’

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Pala: ‘Taksici kardeşlerimizi uyarıyoruz, kaçak mülteci taşımayın’

Sosyal Medyada Paylaş

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, İzmir’in Aliağa ilçesinde üç taksicinin kaçak göçmenlere yönelik operasyonda gözaltına alındığını belirterek, “Taksi plakalarına tedbir konulurken, olaya karışan araçları kullanan arkadaşlarımız da 8 yıldan başlayan hapis cezası için mahkemeye sevk edildiler. Mülteci taşımayla ilgili kanunlar çok net. Bu üzücü haberi duyururken diğer taksici kardeşlerimizi yeniden uyarıyoruz, mülteci taşımayın” dedi.
Savaş ve ölüm riski altındaki göçmenlerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçme mücadelesi devam ediyor. Bu konuda kanun hükmünde kararname ile yapılan değişiklikle göçmen kaçakçılığına karışan araçlara el koyulurken, aracı kullanan kişilere de 8 yıl hapis cezası veriliyor. “Mülteci taşıma konusu büyük bir yaptırım taşıyor” diyen Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, “Aliağa’da güvenlik güçlerinin yaptığı operasyon sırasında üç taksici esnaf kardeşimiz ve üyemiz ne yazık ki göçmen kaçakçılığı yaptığı iddiası ile önce gözaltına alındı. Operasyon sonucunda araçlara el koyuldu. Taksi plakalarına tedbir konulurken, olaya karışan araçları kullanan arkadaşlarımız da 8 yıldan başlayan hapis cezası için mahkemeye sevk edildiler. Büyük bir üzüntü yaşıyoruz. Keşke böyle bir süreç yaşanmasaydı” diye konuştu.

“Yasal düzenlemeler değişti”
Mülteci taşıma konusunda defalardır uyarı yaptıklarını belirten Pala, “Taksici esnafımızı ve çözüm ortağı şoför arkadaşlarımıza mülteci konusunda ciddi uyarılar yaptık. Durak toplantıları yaptık. Gazetelerde, televizyonlarda, radyolarda uyarı haberleri hazırladık. Cep telefonlarına bilgi mesajları gönderdik. ’Mülteci olduğundan şüphelendiğiniz birisi varsa aracınıza almayın ya da nüfus cüzdanını sorun’ dedik. Ancak bütün bu uyarılar konunun ciddiyetini bazı meslektaşlarımızın, esnaf kardeşlerimizin büyük tehlikeyi fark etmesine yetmemiş” dedi.
Araç sahiplerine ve sürücülere büyük görev düştüğünü ifade eden Pala şöyle konuştu:
“Önceki yasal düzenlemeye göre aracı kullanan mal sahibi değilse sürücünün yaptığı bu hata nedeniyle araca el koyulmuyordu. Ancak 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre araç sahibinin direksiyonda olup olmaması önem taşımıyor. ‘Şoför yapmış benim haberim yoktu’ deme şansı yok, aracını kurtaramıyor. Araca el konulup hazineye devrediliyor. Araç sürücüsü de tutuklanarak 8 yıl hapis cezası istemiyle mahkemeye sevk ediliyor. Cezaevlerinde çok taksici arkadaşlarımız bulunuyor. Taksici esnafı olarak kesinlikle bu işe vesile olmayalım. Mülteciler konusunda ayrıntılı bilgi almak isteyenler 0532 344 1 444 numaralı telefondan bana ulaşabilir.”

Bir yanıt yazın

Top