Buradasınız
Anasayfa > FOÇA HABERLERİ > KIBRISLI DOSTLAR, RAUF DENKTAŞ’I FOÇA’DA ANDI

KIBRISLI DOSTLAR, RAUF DENKTAŞ’I FOÇA’DA ANDI

Sosyal Medyada Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin Girne ilçesine bağlı Alsancak Kasabası’ndan gelen bir grup soydaş, sürgün yıllarını Yeni Foça’da geçiren merhum KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için yaptırılan parkta duygusal anlar yaşadı.
Foça’nın farklı bölgelerini gezen konuklar, Foça Belediyespor futbol masterleri ile oynadıkları dostluk maçının ardından ülkelerine uğurlandı.
Foça Belediyesi’nin KKTC’deki kardeş kenti  olan Alsancak, Belediye Başkanı  Fırat Ataser’inde katıldığı 4 günlük İzmir programını Foça’da tamamladı. Coğrafyası itibariyle yaşadıkları yörelere benzettikleri Yeni Foça’da, Foça Belediyesi tarafından yaptırılan Rauf Denktaş Parkı’nı ziyaret etti.
Kuzey Kıbrıslı soydaşlar, Foça’da; Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, belediye meclis üyeleri, Foça Belediyespor 2. Başkanı Birtan İskit ve yöneticiler tarafından karşılandı. Alsancak’ın kardeş belediye olarak gönüllerinde ayrı bir yeri olduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça’ya yapılan ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Başkan Demirağ misafir heyete; “Foça’mıza geldiğiniz, bizleri ziyaret ettiğiniz ve dostluğu perçinleştirdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. İnşallah başka zamanlarda, başka yerlerde de sizlerle buluşmayı diliyoruz”dedi.
Başkan Demirağ’a  Kıbrıs El İşlemesi bir hediye takdim eden  KKTC Alsancak Spor Kulübü Başkanı Cenk Şekeroğlu’da, kendilerine evlerinde hissedecek kadar yakınlık gösteren Foçalıları, kendi kentlerinde görmek istediklerini ifade etti.
Rauf Denktaş ve Yeni Foça’daki Parkın Öyküsü
1924 yılında Kıbrıs’ın Baf kentinde doğan ve yaşamı Kıbrıs Türklerinin hakları ve özgürlükleri için mücadele ederek geçiren Rauf Denktaş, 1964 yılında Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios tarafından istenmeyen adam ilan edildi.  Kıbrıs’a girmesi yasaklandı. 1967 yılında adaya gizlice girdiği ve savaşa katıldığı Erenköy’de tutuklandı.  Diplomatik girişimler sonucunda Türkiye’ye verildi.  Bu dönemde, ailesiyle birlikte Yeni Foça’da yaşadı. 1968 yılında giriş yasağı kaldırıldı ve adaya döndü. 1974 Barış harekâtından sonra KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanlığı’na kadar uzanan süreçte, çeşitli görevler üstlenerek mücadelesini sürdürdü.
Anısını yaşatmak için, Foça Belediyesi tarafından 18 Ocak 2015 tarihinde, Yeni Foça Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi’nde ‘Rauf Denktaş parkı ve büstü’nün açılışı yapıldı.

KIBRISLI DOSTLAR, RAUF DENKTAŞ’I FOÇA’DA ANDI
KIBRISLI DOSTLAR, RAUF DENKTAŞ’I FOÇA’DA ANDI
KIBRISLI DOSTLAR, RAUF DENKTAŞ’I FOÇA’DA ANDI
KIBRISLI DOSTLAR, RAUF DENKTAŞ’I FOÇA’DA ANDI
KIBRISLI DOSTLAR, RAUF DENKTAŞ’I FOÇA’DA ANDI

Bir yanıt yazın

Top