Buradasınız
Anasayfa > YEREL > Emekli öğretmenin ‘Ya Gediz Nehri Olmasaydı’ adlı kitabı çıktı

Emekli öğretmenin ‘Ya Gediz Nehri Olmasaydı’ adlı kitabı çıktı

Sosyal Medyada Paylaş

Kütahya’nın Gediz ilçesinde emekli öğretmen Suavi Sayın’ın “Ya Gediz Nehri Olmasaydı” adlı kitabı piyasaya çıktı,
Kitabının Gediz’in ekonomik ve sosyal hayatı ile ilgili bu güne kadar yazılmış en detaylı kitap olduğunu, kitabı Gediz’liyim diyen herkesin okuması gerektiğini ifade eden yazar Suavi Sayın; kitabın depremde kırılmaya uğrayan şehir belleğini onarma görevi üstlendiğini, bir taraftan geçmişi anlatırken, diğer taraftan gelecekle ilişki kurmaya çalışıldığını ve yeni icat edilmiş kültürün geleneksel kültüre baskın çıkma gayretini köreltme çabası içinde olduğunu sözlerine ekledi.
Kitabın bu görevi gerçekleştirirken olguya olumsuz katkısı olan kişi ve kurumları da eleştirdiğini veya eleştiri kapısı açtığını söyleyen Suavi Sayın, bu arada yozlaşmayı destekleyen kişi ve grupların da eleştirildiğini belirtti.
Sayın, “Rakamlar, istatistikler ve geçmişi anlatan tarihsel bilgilerle kitaba bilimsel bir kimlik kazandırmaya çalışılmamıştır. Ama geri kalan her şeyin bu kitapta yer aldığı söylenebiliriz. Kitap hem roman, hem hikâye, hem anı ve hem de şehir kitabıdır. Gediz’le ilgili ne varsa yazılmaya çalışılmış, çok detaya girilmiş ve hatta kendi kitabımı okurken bu kadar detayı nasıl biriktirdiğime kendim bile şaşırdım. Bunun için kitapta yer alan kişi ve olaylar anlatılırken övülecekse övdüm, yerilecekse yerdim” ifadelerini kullandı.
Kitabın yapısı ve içeriği ile de bilgi veren Suavi Sayın, “Kitap birçok konu başlıklarından oluşmuştur. Bu konu başlıkları altında yer alan metinler o konu ile ilgili ne varsa anlatmaya çalışır. Bu arada kitapta 120’ye yakın konu başlığı vardır. Hepsi de ilginç ve merak uyandırıcıdır. Okuyucu kitabı okurken asla sıkılmaz. Üstelik okuma sırasında konuyu kaçırmak, kaldığın yeri aramak da yoktur. Çünkü kitap 500 sayfalık bir roman değildir. Kitabın dili öyle ağdalı cümleler de içermez. Bir sohbet havasında yazıldığı için okuyucu asla sıkılmayacaktır. Ancak; bazı konular bazı okuyucuların ilgisini çekmeyebilir. Bunların okunurken atlanacağını ve okunmayacağını biliyorum. Ben ne varsa yazmaya çalıştım. Bunlar yarın unutulacak, yok olacaktır. Hiç olmazsa bir yerlerde yazılı olarak kalsın istedim. Çok detaya girişimin, konuları iç içe biraz fazlaca yineleyişimin nedeni bundandır. Yarın birisi çıkıp bizim sosyal hayatımızı yazmaya, aramaya kalktığında Gediz insanının nasıl yaşadığını bu kitapta bulacaktır” dedi.
Kitabın bir hedef kitlesi olmadığını, yaş ve konu olarak bütün yaş ve insan grubuna hitap ettiğine vurgu yapan Suavi Sayın, kitabın içeriği konusunda da, “Kitap sosyal hayatı irdelemekle birlikte, ekonomik hayatı, uzun süre ilçe ekonomisinin lokomotifi olan nakliyeciliği, okul ve eğitim, çarşı-pazar, yemek, ikram, iş ve ortaklık anlayışı, spor hayatı, Eskigediz yaşamı, deprem, yollar, iklim ve benzeri birçok konuyu değişik bir üslupla işlemektedir. Ayrıca kitabın içindeki anekdotu okuyucular zevkle okuyacaklardır. Bu kitaba ait ilk satırları yazdığımda böyle bir kitap yazmak niyetim yoktu. 8-10 Gedizli yazarın bir araya gelerek oluşturacağı bir kitabın bana ayrılan parçasını yazmıştım. Bu kitap yazılamadı. Yıllar içinde o otuz sayfalık fasikül bu hale geldi. Kitabın yazılışında bir maksat ve konuya bağlı kalınmadığı için okuyucu Gediz hakkında ve Gediz’li hakkında her şeyi okuyacaktır. 70 yıla varan Gediz’liliğimiz bunları yazarken elbette bize eleştiri hakkı da veriyor. Onun için önümüze çıkan aykırılıkları, haksızlıkları, olumsuzlukları doğal olarak eleştirdik, ayrıca bilgi birikimimiz kapsamında öğüt vermeye ve yol göstermeye çalıştık. Ne fayda sağlayacağına gelince: Bunu bu kitabı okuyana sormak lazım. Kitabı baştan sona dikkatlice ve isteyerek, irdeleyerek, düşünerek okuyan birine soracaksınız. Bu kitabı okuyunca ne fayda edindin diye. Kesinlikle bunu okuyan, özellikle 50 yaşın altındakilerin bedenlerinde dolaşan Gediz’lilik oranı artacaktır ”diye konuştu.
Yazar, kitap için bir para talep edilmeyeceğini, kitabın İzmir Gediz’liler Derneği faaliyetleri kapsamında bir Şahin Madencilik-Selçuk Şahin firması kültür hizmeti olduğunu ve hemşerilerinin kitabı keyifle okuyacağını düşündüğünü ifade etti.(EFE)

Bir yanıt yazın

Top