Buradasınız
Anasayfa > KÖŞE YAZARLARI > Çocuklarımız aldatılıyor, biz de… YAŞAR EYİCE

Çocuklarımız aldatılıyor, biz de… YAŞAR EYİCE

Sosyal Medyada Paylaş

Alışveriş çılgınlığı sürüyor

*- Bizdeki yüzde 10’lar fazla işe yaramadı

Bizimkilerine ‘yalnızlar’ Çinlilerin ise ‘Bekarlar Günü’ olarak adlandırdıkları günden söz ettim.

Ve belirttiğim gibi, E-Ticaret Devi Alibaba, Bekârlar Günü’nde 25 Milyar Dolarlık Satış Rekorunu Kırdı

Çin’in e-ticaret devi Alibaba Group, Pazar günü ilk on altı saat içinde 168 milyar yuan (24.15 milyar $) tutarında satış değerine ulaşarak; Bekârlar Günü etkinliğinde 2017 yılında kırdığı rekoru büyüttü.

‘Double 11’ olarak da adlandırılan Bekarlar Günü, dünyanın en büyük online satış etkinliği olarak ABD’nin Black Friday adlı alışveriş şenliğini geride bıraktı.

*- Alternatif olarak!

Bekârlar Günü alışveriş etkinliği, Sevgililer Günü’ne alternatif olarak yaratılan bir öğrenci tatilidir.

Ancak, bir aya yayılan alışveriş festivaline dönüşen bu etkinlik, 24 saatlik satış rekorunu 11 Kasım’da ki ulaştığı değer ile kırdı.

Belirlenen ürünler için satın alma işlemleri başladıktan sonra, 24 saatlik zaman içerisinde harcama çılgınlığının ilk dakikalarında çok büyük oranda satış kaydedildi.

*- Akıllı telefon ve çocuk bezi!

Alibaba Group, Pazar günü geçen yılın ilk saatlerindeki 57 milyar yuan seviyesindeki satış rakamlarını yaklaşık % 21 arttırarak, Bekârlar Günü’nün ilk saatinde yaklaşık 69 milyar yuan (9.92 milyar $) tutarında satış yaptı.

Çok satılan ürünler arasında akıllı telefonlar ve diğer elektronik cihazların yanı sıra süt tozu ve çocuk bezi gibi ürünler de yer aldı.

*- Sanatçılar başlattı

Alibaba, ABD’li şarkıcı Mariah Carey ile Beyonce parodisi yapan Japon sanatçının katıldığı ve ayakkabı-alışverişi temalı Cirque du Soleil performansına ev sahipliği yapan gala etkinliği ile bu yılın satışlarına başladı.

Kasım ayındaki Bekârlar Günü etkinliğinin şirketin kurucusu ve başkanı Jack Ma ile birlikte gerçekleştirilen son satış etkinliği olması bekleniyor. Alibaba’dan Eylül ayında yapılan açıklamaya göre Şirketin CEO’su Daniel Zhang, gelecek yıl başkan olarak görevi Ma‘dan devralacak.

Alibaba, bu yıl Bekârlar Günü’ne katılan yaklaşık 180.000 markanın olduğunu ve Pazar günü saat 8: 00’den itibaren satışların 27 milyar dolara yaklaştığını açıkladı.

*- Dijital Reklamlar Çocukları Olumsuz Etkiliyor

Uzmanlar ‘Çocukların maruz kaldığı yeni medya reklamları yeterince masum mu?’ sorusunu ele aldı ve yanıtı şöyle çıktı:

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikail Batu ve Celal Bayar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Handan Güler İplikçi, Türkiye’de çocuk web sitelerindeki reklamları inceleyen ‘Dijital İletişim ve Çocuk: Türkiye’de Çocuk Web Sitelerindeki Reklamlara Yönelik Bir İçerik Analizi’ isimli bir araştırma yaptılar.

*- Çarpıcı sonuçlar

Türkiye’de çocuk web sitelerindeki reklamlarını mercek altına alan Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mikail Batu ile Celal Bayar Üniversitesi’nden Dr. Handan Güler İplikçi çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Araştırmacılar, çocukları hedef kitle olarak seçen bazı web sitelerinin, reklam verenlerin çocuklara ulaşmada önemli mecralar olabildiğini, ancak bu sitelerde çocukların istenmeyen içeriklere maruz kaldıklarını saptadılar.

Dijital ortamların içerik açısından düzenlenmeleri ve denetlenmeleri gerektiğini sonucuna ulaşan iki sosyal bilimci, çocukların reklamlara karşı savunmasız olduklarını ortaya koydular.

İlgili araştırmayı Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Antalya’da düzenlenen ‘3. Medya Çalışmaları Sempozyumu”nda sunduklarını belirten Doç. Dr. Mikail Batu, ‘Çocukları hedef kitle olarak seçen bazı web siteleri, reklam verenlerin çocuklara ulaşmasında önemli rol oynamakla birlikte çocukları zararlı içeriklere maruz bırakabiliyor. Çocukların yeni medyada ulaştıkları fotoğraflar, videolar, oyunlar gibi içerikler aileler tarafından kontrol edilebilir, ancak her yeni sayfayla değişen bannerlar, pop-up ve videolara yerleştirilmiş reklamları denetlemek bu konuda ilgili kurumlar için de zor olabilmektedir’ dedi.

*- Olumsuz etkiliyor

Doç. Dr. Mikail Batu, ‘Yeni medyadan uzak kalmak günümüz şartlarında gerek yetişkinler gerek çocuklar için mümkün değil, önemli olan doğru kullanmayı öğrenmemiz. Somut ve soyut ürünleri birbirinden ayıramayan çocukların hayatını olumsuz yönde etkileyebilecek herhangi bir mesajın, reklam adı altında çocuklara sunulmasını engellemek; reklam verenlerin, denetim kuruluşlarının, web sitesi sorumlularının ve ebeveynlerin kontrolünde olmalı.

Sağlıklı psikolojiye sahip çocuklar sağlıklı gelecek demek, hepimiz konunun öneminin farkına vardığımızda gazetelerimizde daha güzel haberleri okuyacağımızdan eminim’ diyor.

*- İçerikleri seçilmeli

Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Handan Güler İplikçi ise çocuklara yönelik web sitelerinde reklam verilirken, reklamı yapılan ürün veya hizmetin çocuklara yönelik olduğundan ve çocuklar için herhangi bir tehdit oluşturmadığından emin olunması gerektiğine vurgu yaptı.

Dr. İplikçi, ‘Bu durum, yasal olmayan kurumlara bırakılamayacak kadar büyük önem taşıyor. Çocukların reklamlara olan ilgisinden ve reklamların ikna gücünden faydalanarak çocuk web sitelerinde uygunsuz yetişkin reklamları vermenin yerine; bilgilendirici, eğitici reklam içeriklerinin seçilmesi gerekiyor’ diye konuştu.

*- Denetimler yetersiz

Araştırma sonucunda çocukların savunmasız ve kolay ikna edilebilir olmasının reklamcılar tarafından bir fırsat olarak kullanıldığı anlaşıldı. Araştırmada, çocukların zararlı içeriklerden korunması için; reklamlarda kullanılan görsel içeriklerin şiddet, korku, cinsellik gibi kavramlardan arındırılmış; eğitici ve geliştirici unsurlarla tasarlanmış olması, sağlığa ciddi derecede zarar verebilecek aşırı şekerli, yağlı, asitli, katkı maddeli ürünlerin reklamlarının kısıtlanması, yetişkinlere yönelik görsel tasarımların çocuk sitelerinde yer almaması ve kötü alışkanlıklara özendirici içeriklerin önlenmesi gibi gereklilikler belirtilirken, denetimlerin sıklaştırılması zorunluluğu dile getirildi.

*-

GÜNCEL

*- Cem Sertoğlu konuk oldu

Altınbaş Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Konferansları’nın 5. hafta konuğu konuğu, Earlybird Venture Capital şirket ortağı Cem Sertoğlu oldu

Konferans, 12 Kasım Pazartesi, saat 19.00’da, Altınbaş Üniversitesi Gayrettepe Yerleşkesinde gerçekleştirildi

‘Yemeksepeti’ ve ‘Gittigidiyor’ başta olmak üzere birçok girişime yatırım yapan Cem Sertoğlu, Türkiye’de girişimcilik alanındaki yatırımcılar arasında en önemli isimlerden biri.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arzu Çakar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliklerde her hafta iş insanları, başarı ve başarısızlık hikayelerini, karar alırken dikkat ettikleri noktaları, yatırımlarını yaparken hangi kriterleri öncelikli tuttuklarını ve klasik ekonominin yanı sıra yeni ekonomi ile ilgili fikirlerini ve sektörlerindeki son hareketleri izleyenlerle paylaşıyorlar.

Konferanslar, öğrencilerin yanı sıra dışarıdan katılıma da açık oluyor.

Bir yanıt yazın

Top