Buradasınız
Anasayfa > Genel > Aydın dağlarında at ve eşekler halen revaçta

Aydın dağlarında at ve eşekler halen revaçta

Sosyal Medyada Paylaş

Dünyanın en kaliteli incirinin üretildiği Aydın’da hasat sezonunun başlaması ile birlikte dağlık alanlarda üreticinin en büyük yardımcısı gelişen teknolojiye rağmen yük hayvanları oluyor. Gelişen teknolojiye rağmen araçların ulaşamadığı Aydın dağlarındaki pek çok incir bahçesinde üretilen incirler halen at, eşek ve katır sırtında depolara ulaştırılıyor. Hal böyle olunca aylardır kullanılmayan yük hayvanları yeniden iş başı yaptı. Hasat sezonunun başlaması ile yük hayvanlarının fiyatları da zamlandı.
Aydın Efeler, İncirliova, Köşk, Nazilli ve Germencik ilçelerine bağlı dağ köylerinde incir üretimi yapan vatandaşlar araç ile ulaşım olmadığı için dağlardan topladıkları incirleri halen at, eşek ve katır sırtında taşıyor. Gelişen teknolojiye rağmen halen taşıma işlerinde kullanılan hayvanların fiyatları da incir sezonundan incir sezonuna artıyor. Hasat sezonu dışında gücü yerinde ve evcilliği iyi olan bir katır 2 bin liraya alınıp satılırken, hasat sezonunda yük hayvanlarının fiyatları en az yüzde 100 oranında zamlanıyor.
Arazi yapısı engebeli olduğu için hasadın oldukça zor olduğu Aydın’ın dağ köylerinde incir üretimi yapan vatandaşlardan Davut Oğul, gelişen teknolojiye rağmen eski sistem ile incir hasadına ve taşıma işlemlerine devam ettiklerini söyledi.
İncir ve zeytin zamanında dağ köylerinde yük hayvanlarının bir servet olduğunu belirten Davut Oğul, “Medeniyetin beşiği ülkenin en batısında yer alan Aydın’da yaşamamıza rağmen arazi yapısı nedeniyle yük hayvanları en değerli varlıklarımız arasında yer alıyor. Pek çok araziye araçla ulaşım imkanımız yok. Bu nedenle araçların ulaşamadığı yerlerde yüklerimizi halen hayvanlarla taşıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

Top